Život
30.07.2021. 07:00
R.E.

Vrućina i produktivnost

Usporeni ste i zaboravni ovih dana? Niste jedini

zaboravnost, glavobolja
Izvor: Shutterstock

Da li i vi iamte osećaj da ste ovih dana nekako usporeni, zaboravni, čak i dezorijentisani? Visoke temperature mogu biti uzrok vaših simptoma. Postoji više razloga zašto vrućina utiče na mentalnu sposobnost ljudi.

Uslovi u prostoru u kojem radimo, a pre svih visoka temperatura, utiču na naš mozak i može dovesti do smanjenja produktivnosti.

Studije su pokazale da kada se temperatura popne na 24 stepeni Celzijusovih i više, produktivnost postepeno opada. Ova studija iz 2006. godine je urađena u kancelarijskim uslovima, međutim, studija iz 2018. pokazala je da i u školama temperatura ima značajan uticaj na mentalne sposobnosti učenika.

Prilikom visokih temperatura dolazi do znojenja, kojim se oslobađa voda iz organizma. Ukoliko se ne hidriramo dovoljno, stvara se prekomerna količina minerala, koji dolaze do mozga i ometaju normalno funkcionisanje. U ovim situacijama možemo osetiti da nam treba znatno više vremena da odradimo jednostavan zadatak, da nam je koncentracija slabija, a zaboravljanje češće nego inače.

Kako se s tim izboriti?

Najvžanije je da unosimo što više tečnosti, ali ne alkohol i zaslađene sokove, već vodu, i to svežu i rashlađenu. Ni kafa se ne preporučuje, kao ni zeleni i crni čajevi, već samo biljni. 

Spavajte dovoljno, odmarajte i ne forsirajte se - i leto će proći, a onda će nam, možda, biti i žao što stižu hladni dani. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li i vas muči: Ruminacija - opsesivno pesimistično razmišljanje
pesimizam, depresija

Kako se izvući?

29.06.2021. 21:05

Da li i vas muči: Ruminacija - opsesivno pesimistično razmišljanje

Da li ikada sebe uhvatite kako uporno vraćate film i razmišljate o tome kako bi bilo bolje da ste nešto rekli ili uradili drugačije? Ovakav način razmišljanja zove se ruminacija i povezan je sa depresijom i anksioznošću.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve