Život
30.05.2023. 04:15
R.E.

Pruga Beograd-Bar

Voz koji su svi u čekali - stari, mladi, vojnici, Ivo Andrić, Lubarda... (VIDEO)

plavi voz
Izvor: Shutterstock

U najboljim odelima, u novim narodnim nošnjama Crne Gore, svečanim rudarskim kaputima i kapama, koji se oblače samo na praznik, radnici, zemljoradnici službenici, vojnici, pioniri, omladinci, mladi i stari, svi su hteli da pozdrave dolazak voza koji se čekao od 1952. godine.

A voz je krenuo u petak 28. maja 1976. godine tačno u devet časova, sa Glavne Železničke stanice Beograd iz glavnog grada SFRJ za mediteranski gradić Bar. 

Tog dana barskom prugom je prošao "plavi voz" u kome je prvi putnik bio predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom. Svečana vožnja je značila samo jedno - pruga Beograd - Bar je puštena u saobraćaj. Bio je to najveći građevinski poduhvat u bivšoj SFRJ. 

Mladići i devojke u narodnim nošnjama Crne Gore dočekali su neumornom igrom najdražeg gosta - svog voljenog maršala. 

Takve svečanosti istorija železnice nije upamtila. 

Pruga je dugačka 476 kilometara, ima 254 tunela i 234 mosta. Najduži tunel je "Sozina" na deonici Podgorica – Bar od 6.170 metara. Sledeći tuneli po dužini su "Zlatibor", "Trebešnica", "Goleš"…

Plavi voz
Izvor: Shutterstock

Pruga  je otvorila put za Jadransko more imala je veliki značaj za jugoslovensku privredu i saobraćaj. 

Kako je ranije objavljivano, kompletno finansiranje ovog, i za današnje uslove grandioznog građevinskog projekta, išlo je preko Jugoslovenske investicione banke, a najveći deo novca dali su tadašnja Federacija i socijalističke republike Srbija i Crna Gora, uz učešće ŽTP Beograd.

Zajam je na oko 8.000 upisnih mesta upisalo gotovo pola miliona stanovnika, a najveći deo zajma i poklona uplaćen je u Srbiji i Crnoj Gori.

Odazvali su se i najznačajniji umetnici SFRJ - Ivo Andrić je poklonio 20.000 dinara, vajar Risto Stijović u zajam je upisao 15.000, a poklonio 5.000, Miloš Crnjanski donirao je celokupan iznos nagrade Udruženja književnika Srbije za životno delo od 10.000 dinara, Petar Lubarda dve slike, a Milić od Mačve čitavu kolekciju za aukciju. Miodrag Bulatović je priložio 1.000 dolara i sve prihode od odigravanja predstave "Crveni petao leti ka nebu"...

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Brza pruga Beograd-Niš: Ugovor potpisan, a košta...
1

Varheji i Vučić potpisali

28.02.2023. 15:37

Brza pruga Beograd-Niš: Ugovor potpisan, a košta...

Ugovor za prvu tranšu investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš, od ukupno 598 miliona evra, u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10, potpisan je simbolično u vozu između Prokopa i Resnika, na deonici buduće brze pruge.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve