Život
03.02.2023. 23:50
Promo

Dom Omladine

Zanimljiva tribina o jugoslovenskoj umetnosti i politici

publika, tribina, predavanje
Izvor: Shutterstock

U sredu 8. februara, u 19 časova u Klubu Doma omladine Beograd, održaće se tribina pod nazivom “Festivali savremene umetnosti u Jugoslaviji: između umetnosti i politike” u oviru ciklusa "Jugoslavija u očima mladih istraživača".

Festivali savremene umetnosti u socijalističkoj Jugoslaviji su zauzimali važno mesto u kontekstu oslobađanja od estetike socijalističkog realizma, afirmacije zapadnih posleratnih avangardnih tendencija, ali i reafirmacije međuratnog modernizma u Jugoslaviji.

Istovremeno, ovi festivali su se odvijali i kao svojevrsni politički projekti koji su predstavljali karakterističan kulturni doprinos aktuelnim idejama jugoslovenskih elita toga doba – politici nesvrstanosti, te ideologiji bratstva i jedinstva.

Na ovoj tribini govoriće se o jugoslovenskim festivalima na polju muzike (o zagrebačkom Muzičkom bijenalu, Jugoslavenskoj muzičkoj tribini u Opatiji), pozorišta (o Beogradskom internacionalnom teatarskom festivalu – BITEF, Sterijinom pozorju u Novom Sadu), filma (o Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, beogradskom Međunarodnom filmskom festivalu – FEST, Slobodarskim filmskim svečanostima – SOFEST).

Koje su bile ideološke pozadine i repertoarske politike ovih festivala? Koju su istorijsku ulogu oni zauzimali? Kako ova istorija utiče na festivalske kulturne politike danas – neka su od pitanja na koje će učesnici tribine dati moguće odgovore.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Balerina u Srbiji - mnogo muke za malo publike
balerina, balet, igra, ples

Marija Janković Šehović

28.01.2023. 20:05

Balerina u Srbiji - mnogo muke za malo publike

Ako živite u Beogradu ili Novom Sadu, ili u blizini ovih gradova, i želite da pogledate neku baletsku predstavu, onda možete da birate između najviše četiri do pet naslova koji su u ponudi u dva nacionalna pozorišta. I to je to.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve