Život
19.11.2022. 18:10
Beta

Tajpej

Zbogom, Tuan Tuan: Uginula panda koju je Kina poklonila Tajvanu

1
Izvor: Beta / Taipei Zoo

Panda Tuan Tuan, mužjak iz para džinovskih pandi koji je Kina poklonila Tajvanu, uginuo je u subotu posle kratke bolesti, saopštio je zoološki vrt Tajpeja.

Kina je poklonila zoološkom vrtu u Tajpeju par pandi Tuana Tuana i Juan Juan 2008. godine u vreme otopljavanja odnosa Kine i Tajvana, ostrva sa samoupravom koje Kina smatra svojom teritorijom.

Nije odmah dat uzrok smrti Tuana Tuana ali raniji izveštaji su naveli da se verovalo da panda ima zloćudni tumor mozga, zbog čega je Kina ranije ovog meseca pomagala sa lečenjem životinje.

Tuan Tuan nije reagovao posle niza moždanih udara danas i stavljen je u indukovanu komu, prema medijskim izveštajima iz Tajvana, a prema navodima zoo vrta "srce je prestalo da mu kuca" oko 13 sati po lokalnom vremenu.

Par pandi je imao dva mladunčeta u Tajvanu.

1
Izvor: Beta / Taipei Zoo

Prosečan životni vek panda u divljini je od 15 do 20 godina a mogu da žive 30 godina i duže kada su pod negom ljudi.

Veze Pekinga i Tajpeja znatno su se pogoršale u godinama od dolaska para pandi, a Kina je prekinula veze 2016. posle izbora predsednice Tsai Ing-ven koja naginje ka nezavisnosti ostrva. Ona je ponovo izabrana 2020. godine.

Kina šalje pande u inostranstvo u znaku dobre volje ali zadržava vlasništvo nad životinjama i nad njihovim mladuncima. Kao nezvanična nacionalna maskota životinje potiču iz jugozapadne Kine i retko se razmnožavaju, a hrane se gotovo isključivo bambusom.

Procenjuje se da oko 1.800 pandi živi u divljini i još oko 500 u zoološkim vrtovima i rezervatima uglavnom u Sečuanu gde se smatraju zaštićenom vrstom ali su pod pretnjom gubitka staništa. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve