Biznis
13.08.2021. 21:05
Tanjug

Crna Gora

Ako na računu nema QR koda - ne plaćajte ga!

račun
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore počelo je kampanju suzbijanja nelegalnog poslovanja u kojoj obaveštavaju građanje i turiste o tome da račune bez QR koda ne moraju da plate.

Širom Crne Gore postavljen je reklamni materijal, a pripadnici Uprave policije turistima koji ulaze u zemlju dele letke kojim ih informišu da usluge i proizvode za koje nisu dobili fiskalizovani račun nisu u obavezi da plate, saopštilo je Ministarstvo.

Dodaje se da je cilj kampanje podizanje svesti građana i turista o važnosti izdavanja računa i urednog prijavljivanja poreza, ali i davanja podstreka da svaku uočenu nepravilnost prijave.

Nepravilnosti i slučajevi neizdavanja fiskalizovanih računa se mogu prijaviti Upravi prihoda i carina na telefon 19707 i na internet portalu budiodgovoran.me, navodi se u saopštenju.

U sklopu kampanje putem medija se građanima obratio i ministar Milojko Spajić koji je rekao da je Crna Gora na vrhuncu veoma uspešne turističke sezone koja je jedan od najvažbnijih prihoda te države.

"Ove godine ti prihodi su nam još bitniji za oporavak posle katastrofalne 2020. godine. Ugostitelji i preduzetnici koji su fiskalizovani kada naplate račun plaćaju porez, od koga mi kao Včada imamo više novca za ulaganje u puteve, zdravstvo, obrazovanje, i socijalno staranje", rekao je ministar Spajić.

On je upozorio da svi koji naplaćuju usluge bez fiskalizovanog računa na taj način kradu od građana.

"QR kod na računu je neophodna potvrda da je porez plaćen. Bez njega vi niste u obaveti da platite izdati račun", istakao je ministar Spajić.

U poslednjim izveštajima Nacionalne turističke agencije protekle nedelje u Crnoj Gori boravilo je 192.000 turista, što je gotovo isti broj kao rekordne 2019. godine, naglašava se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Beogradu da bude jasno da je Crna Gora nezavisna"
Dritan Abazović, 20. 6. 2021.

Dritan Abazović

20.06.2021. 17:44

"Beogradu da bude jasno da je Crna Gora nezavisna"

Potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je u intervjuu za podgoričke "Vijesti" da "svima treba da bude jasno, naročito zvaničnima iz Beograda koji se poprilično bave Crnom Gorom u poslednje vreme, da je ovo nezavisna država koja samostalno odlučuje o svojoj sudbini i ne pristaje na poniženja".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve