Biznis
07.06.2022. 09:47
R.E.

Ulaganja u modernizaciju

Bankarske usluge koje poskupljuju ovog leta

Novac
Izvor: Shutterstock

Talas poskupljenja bankarskih usluga se nastavlja, a banke koje su propustile da koriguju cenovnike prošle godine, kada su kod većine skočile tarife i naknade, to su učinile sada, pišu "Večernje novosti".

Naknade za vođenje računa, održavanje kartice, provizije za podizanje novca sa bankomata, mobilno i elektronsko bankarstvo, čekovi kao i drugi paketi koje nude, ovog leta će u pojedinim finansijskim ustanovama, kako navodi list, poskupeti i više od 200 odsto.

Poskupljenja bankarskih usluga su obrazložena ulaganjima u modernizaciju i digitalizaciju.

Mnogi vlasnici računa u bankama počeli su da dobijaju obaveštenja o novim tarifnicima od 1. avgusta. Izdavanje serije čekova umesto 200, sada je 400 dinara, vođenje računa je skuplje za oko 80 odsto, hitno izdavanje platne kartice je bilo besplatno, a sada 400 dinara, dok je isporuka na kućnu adresu umesto 50 dinara sada 800, što je poskupljenje preko 15 puta.

Ako neko želi hitno izdavanje kartice za 48 sati, to će koštati umesto 500 dinara, 700 dinara.

Ovo su neke od stavki u Predlogu izmene ugovora o pružanju platnih usluga. Uprkos konkurenciji od 22 banke na tržištu, ponuda je slična, a mesečno na razne nakadne prosečan korisnik računa, kartica i elektronskih transakcija, bankama ostavi najmanje 1.000 dinara. I to bez uračunatih kamata za kredite i dugove po karticama i dozvoljenom prekoračenju.

Prema rečima generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije Vladimira Vasića, banke nemaju određeni period kada menjaju cenovnike, već to rade u skladu sa svojim procenama i troškovima.

"Kriza koja je pogodila čitav svet i udarila na sve segmente života, nije mogla da obiđe ni sektor bankarstva", rekao je Vasić.

Kako je naveo, poljuljani lanci snabdevanja u celom svetu uticali su i na cene hardvera i softvera, neophodne tehnološke opreme za razvoj savremenih bankarskih sistema.

"Iza svih servisa koji postoje za građane stoje velika ulaganja, pa je logično očekivati da će poskupeti i naknade u skladu s velikim troškovima. IT oprema je poskupela oko 30 odsto, a skočila je i cena rada ovih stručnjaka. Njihove plate su višestruko veće od recimo zaposlenih na šalteru. Oko IT stručnjaka grabe se sve industrije, a neophodni su i u bankarstvu", rekao je Vasić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Realni rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu 4,4 odsto
Novac

RSZ

31.05.2022. 13:09

Realni rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu 4,4 odsto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 4,4 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
15°C
25.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve