Biznis
20.09.2021. 14:14
R.E.

Advokati u protestu

Banke neće tražiti naplatu sudskih troškova

banka, bankomat
Izvor: Shutterstock

Banke su iskazale načelnu spremnost da u slučaju svakog povoljnog ishoda spora pred Vrhovnim kasacionim sudom, od druge strane ne naplaćuju troškove koje su same imale u vezi sa vođenjem svakog pojedinog spora, već da oni ostanu na teret banaka, saopšteno je iz Udruženja banaka.

Vrhovni kasacioni sud u petak je doneo odluku po kojoj banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita i troškova osiguranja stambenog zajma kod Nacionalne asocijacije za osiguranje kredita (NKOSK).

Udruženje banaka ocenilo je da je Vrhovni kasacioni sud svojim tumačenjem definisao kako sudska praksa treba da izgleda za sve tekuće i buduće sporove, što će omogućiti da se zaustavi talas sudskih procesa između klijenata i banaka i da se njihov odnos vrati u stanje zdravog partnerstva i saradnje.

Stavovima koje je doneo VKS pravosudni sistem Srbije se približio pravosudnim sistemima Evropske Unije i zemalja regiona. Upornost banaka da dokažu da su u pravu, posle zaista velikog broja sporova i iznetih argumenata, konačno je urodila plodom, piše u saopštenju.

Takođe, navodi se da ovim najnovijim stavovima VKS-a problem nije konačno rešen, jer treba privesti kraju sve započete parnice.

Saopšteno je da su banke iskazale načelnu spremnost da u slučaju svakog povoljnog ishoda spora ne naplaćuju od druge strane koja je izgubila spor, već da troškovi ostanu na teret banke.

Predmeti u kojima je doneta i izvršena presuda protiv banaka, takođe neće biti predmet bilo kakve pravne akcije banaka protiv klijenata.

Generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić objasnio je da ovakvim stavom Vrhovnog kasacionog suda nema ni pobednika, ni pobeđenih i istako da je njime ekonomija Srbije na dobiti.

Istovremeno, advokati smatraju da se stav Vrhovnog kasacionog u korist banaka, a na štetu građana i tim povodom su organizovali konferenciju za novinare, kojim su se obratili advokati Miroslav Živković, Marko Milutinović i Nikola Živulović. 

Advokat Miroslav Živković je naveo da Vrhovni kasacioni sud 20 godina stoji na stanovištu da banke nemaju pravo na naplatu naknadu troškova odnosno da ih mogu naplatiti samo ako su stvarno obrazloženi po visini i strukturi a sada ođednom iznosi suprotan stav.

Njegov kolega Marko Milutinović je istakao da se stav VKS odnosi i na dozvoljenost naplate troškova osiguranja kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) za šta, kako je rekao, postoji ogroman broj presuda kojima su sudovi izrekli da je to nedozvoljeno.

"Iz prethodnog perioda imamo nekoliko odluka Vrhovnog kasacionog suda koje su bile u korist građana koji tuže banke. Šta je dovelo do toga da sud promeni stav nije jasno", rekao je Milutinović, uz opasku da bi ovaj sud trebalo da ujednačava stavove i praksu, a sada je doneo stav koji je suprotan ranijim stavovima.

Na pitanje novinara da li će sada i građani koji su dobili sporove protiv banaka vezano za naplatu troškova obrade kredita i premije osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, retroaktivno vraćati novac koji su na sudskim presudama dobili, advokat Živković je odgovorio da "to i jeste cilj, da se građani oglobe"

Advokati su naveli i da je predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac, povodom najnovijeg stava Vrhovnog kasacionog suda zatražio sastanak sa predsednicom ovog Jasminom Vasović.

Nakon konferencije za novinare, počeo je i portest na kojem se traži da se akt Vrhovnog kasacionog suda povuče.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Dragi hakeru...": Zamolili hakera da vrati novac i on ih poslušao
pedofil, internet, haker

Nesvakidašnja krađa

12.08.2021. 10:34

"Dragi hakeru...": Zamolili hakera da vrati novac i on ih poslušao

Haker koji stoji iza jedne od najvećih krađa kriptovalute u istoriji, vratio je više od trećine od 613 miliona dolara ukradenog digitalnog novca, saopštila je platforma za decentralizovano finansiranje (DeFi) Poly Network.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve