Biznis
23.06.2024. 17:05
R.E.

Revolucionarni projekat

Bil Gejts ima novi biznis

Bil Gejts
Izvor: Shutterstock

“Ovo je veliki korak ka bezbednoj, obilnoj energiji bez ugljenika“, izjavio je Bil Gejts prošle nedelje kada je zvanično započeta izgradnja nuklearne elektrane u Vajomingu za koju se veruje da će napraviti revoluciju u proizvodnji energije.

Kompanija “TerraPower“ (čiji je Gejts suosnivač) koristiće natrijum reaktor, prvi natrijum-hlađeni reaktor u SAD, a planirano je da reaktor počne sa radom 2030. godine iako se prvobitno očekivalo da će elektrana biti operativna 2028, što bi podrazumevalo oslanjanje na gorivo iz Rusije, što je “sada neprihvatljivo“, rekao je Gejts za CNN.

Samo nekoliko dana kasnije jedan od najbogatijih ljudi današnjice istakao je da je spreman da uloži milijarde dolara u projekat nove generacije nuklearne elektrane u američkoj saveznoj državi Vajoming kako bi zadovoljio rastuće američke potrebe za električnom energijom.

“Uložio sam više od milijardu, a uložiću još“, rekao je Gejts.

Očekuje se da će Gejtsov projekat koštati do četiri milijarde dolara, od čega će polovinu izdvojiti Ministarstvo energetike SAD.

Dizajn reaktora koristi tečni natrijum kao rashladno sredstvo, a ne vodu, i uključuje rastopljenu so koja može da skladišti toplotu kako bi povećala svoj učinak. 

Nuklearna energija bez ugljenika se sve više vidi kao ključni deo borbe protiv klimatskih promena, a sve više kompanija promoviše manje reaktore.

Prošle godine, 25 zemalja na konferenciji o klimatskim promenama COP28 u Dubaiju istaklo je ambiciju da utrostruči nuklearni kapacitet.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve