Svet
16.05.2023. 22:15
Beta

Ujedinjeno Kraljevstvo

Desilo se i to: Vetar proizveo više struje od gasa

vetrenjače
Izvor: Shutterstock

Tokom prva tri meseca ove godine rastući kapaciteti vetroparkova u Ujedinjenom Kraljevstvu su, po prvi put, obezbedili više struje u odnosu na elektrane na gas.

Prema podacima Drax Electric Insights, vetar je podmirio skoro trećinu potrošnje električne energije, odnosno 32,4 odsto, premašivši tako udeo gasa od 31,7 odsto. Ovo je takođe prvi put u Ujedinjenom Kraljevstvu da vetroelektane ostvare najveći udeo u energetskom miksu u toku jednog tromesečja.

Vetrenjače su proizvele 24 TWh struje što je, kako se navodi, dovoljno za punjenje 300 miliona Teslinih električnih automobila (model Y). U proizvodnji vetroparkova zabeležen je skok od 3 odsto u poređenju sa istim kvartalom prošle godine, dok su elektrane na gas zabeležile pad od 5 odsto.

U januaru, februaru i martu 2023. godine skoro 42 odsto britanske električne energije došlo je iz obnovljivih izvora u koje pored vetra spadaju i solarne elektrane, elektrane na biomasu i hidroelektrane.

Oko 33 odsto potrošnje pokrila su fosilna goriva, dok je ostatak došao iz uvoza i nuklearnih postrojenja čiji se kapaciteti u Ujedinjenom Kraljevstvu smanjuju.

Vetranjača
Izvor: Shutterstock

Izveštaj o stanju električne energije izradili su nezavisni stručnjaci sa Imperijalnog koledža u Londonu.

Najmanje korišćen energent tokom prve četvrtine ove godine bio je ugalj (1,3 odsto).

Počev od aprila, na tlu Ujedinjenog Kraljevstva radi samo jedna termoelektrana. Dok su samo desetak godina ranije kapaciteti na ugalj bili vodeći proizvođači struje sa udelom u potrošnji od čak 40 odsto.

"Tokom jedne decenije Ujedinjeno Kraljevstvo je skoro potpuno napustilo ugalj nakon što se duže od jednog veka oslanjalo na najprljavije fosilno gorivo za napajanje zemlje", konstatovao je dr Ijan Stafel, vodeći autor izveštaja sa Imperijalnog koledža u Londonu.
 

Prema njegovim rečima, postoji još mnogo prepreka za potpunu dekarbonizaciju elektromreže, „ali veća isporuka vetra u poređenju sa gasom po prvi put predstavlja prekretnicu i pokazuje šta se može postići ukoliko vlade stvore dobro okruženje za investitore u čistu tehnologiju.”

"Revolucija obnovljivih izvora transformisala je način na koji Britanija dobija električnu energiju učinivši našu elektromrežu čistijom i zelenijom", zaključio je Stafel.
 

 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Počinje izgradnja vetroparka "Kula 2"
Vetropark

Zelena energija

11.05.2022. 16:18

Počinje izgradnja vetroparka "Kula 2"

Svečanom ceremonijom u Štolcu kod Kule, kompanije MK Group i Fintel Energija zvanično su obeležile početak radova na izgradnji vetroparka "Kula 2“.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve