Biznis
19.10.2022. 09:31
Beta-AFP

Još 15 miliona barela

Cena nafte pala nakon Bajdenove najave

Nafta
Izvor: Shutterstock

SAD će osloboditi dodatnih 15 miliona barela nafte iz svojih strateških rezervi da pokuša da umiri cene tog energenta i predsednik Džo Bajden ne isključuje da će još biti povučeno, rekao je jedan zvaničnik vlade.

Nova količina nafte koja će biti povučena u decembru predstavlja poslednju tranšu programa koje je američki predsednik najavio proletos i kojim se predviđa oslobađanje 180 miliona barela ukupno da bi se ublažio skok cena vezan za rusku invaziju na Ukrajinu.

"Predsednik je tražio od ministarstva energetike da bude spremno da proda dodatnu naftu (iz rezervi) ove zime ako bude potrebno, zbog Rusije ili drugih delovanja koja remete tržište", rekao je zvaničnik novinarima.

Vest o korišćenju dodatne nafte, koju je više medija najavilo u utorak tokom dana, bila je dovoljna da smanji cenu nafte i pre zvanične objave.

Cena barela WTI, referentne američke nafte za isporuku u novembru je tako pala za 3,08 odsto i stigla na 82,82 dolara. Kada je zvanično objavljeno da će se osloboditi dodatna nafta, tržišta su već reagovala tako da je cena WTI nafte porasla jedan odsto.

Upitan da li je moguće ograničiti ili suspendovati izvoz nafte, vladin zvaničnik je rekao da vlada predsednika Bajdena zadržava sve opcije na stolu koje bi mogle da pomognu da se obezbedni snabdevanje američkog tržišta.

Paralelno sa tim američki predsednik predviđa uspostavljanje mehanizma kojim bi se dugoročno popunile strateške rezerve. Američka vlada će ponovo početi da kupuje naftu kada cena WTI nafte bude pala na između 67 i 72 dolara. 

Od septembra 2021. SAD su izvukle više od 212 miliona barela iz strateških rezervi koje su na najnižem nivou od juna 1984. godine. Nikad neki predsednik nije oslobodio tolike količine nafte od formiranja rezervi 1975. godine. 

Predsednik je takođe pozvao naftne kompanije da odmah prenesu pad cena na klijente. "Zadržavanje visokih cena dok padaju troškovi je neprihvatljivo", rekao je zvaničnik. 

Kako se približavaju izbori za Kongres 8. novembra Bajden želi da izbegne rast cena benzina, što pogađa američke vozače.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Srbija i NIS spremni da uvoze naftu koja nije ruska"
Nis,Naftna,Industrija,Srbije

Zorana Mihajlović

06.10.2022. 16:20

"Srbija i NIS spremni da uvoze naftu koja nije ruska"

Ministarka rudartstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da su se Srbija i Naftna kompanija Srbije (NIS) pripremili da uvoze naftu koja nije ruska.
Close
Vremenska prognoza
light rain
1°C
06.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve