Biznis
04.10.2022. 15:11
Beta

Zorana Mihajlović

"Sporazum o saradnji sa SAD doprineće energetskoj sigurnosti"

struja
Izvor: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će zaključivanje sporazuma o strateškom partnerstvu sa SAD osigurati Srbiji brže i efikasnije investicije u nove elektroenergetske kapacitete, što je prioritet za osiguravanje dugoročne energetske bezbednosti.

Ona je u Pančevu sa američkim ambasadorom Кristoferom Hilom obišla opštu bolnicu i preduzeće "Grejanje“, gde su realizovani projekti unapređenja energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije.

"Srbija sa mnogim državama ima strateške sporazume i nije postojao nijedan razlog da takav sporazum nemamo i sa SAD. Godinama radimo na tome, a od kada je ambasador Hil u Beogradu, ti razgovori su intenzivirani", rekla je Mihajlović.

Istakla je da postoje odlične američke kompanije koje su zainteresovane da rade u Srbiji.

"Jedan od najvećih elektroenergetskih kapaciteta koje želimo da izgradimo je hibridna RHE Đerdap 3. U momentima krize još više se pokazuje kolika je šteta što to nismo uradili prethodnih decenija i zato moramo sada da radimo na tome, jer to nije važno za Srbiju, već i za regionalnu energetsku bezbednost", kazala je ministarka.

Kako je navela, Đerdap 3 neće proizvoditi energiju samo iz vode, već i iz vetroeletrane i solarne elektrane.

"Radujem se što će naše dve države biti usaglašene oko sporazuma i saradnje u energetici i verujem da će u budućnosti pod kišobranom tog sporazuma raditi na tome da budemo dugoročno energetski bezbedni“, rekla je Mihajlović.

Ukazala je da su investicije u elektroenergetski sektor neophodne, i državne i privatne.

"Hitno moramo da se okrenemo izgradnji kapaciteta koji za proizvodnju energije koriste OIE, da razmišljamo o modularnim nuklearnim elektrana, da razgovaramo sa svima o tome, da i građani kažu šta misle. Takođe, moramo mnogo više da radimo na regionalnom povezivanju, pre svega u gasnom sektoru. Nije dovoljno da imamo samo gasovod Niš-Dimitrovgrad, već moramo da se povezujemo i sa Hrvatskom, Severnom Makedonijom, Albanijom", rekla je Mihajloivić.

Ambasador SAD je potvrdio je da se može očekivati sve više kompanija iz njegove zemlje koje su spremna da ulažu u Srbiji.

"Nije tajna, SAD su zainteresovane za OIE, razvoj novih tehnologija. Postoji mnogo kompanija koje su zainteresovane za ulaganje i videćete ih mnogo više na tržištu, jer smo svi fokusirani. Da poručim narodu u Srbiji da u SAD imate prijatelja i da ćemo uraditi sve da pomognemo da se prevaziđe svaka kriza i da razdvojimo politiku od energetike. Srbija jeste jedinstvena, ali problemi sa energijom nisu jedinstveni, to su opšti problemi, a postoje i opcije za njihovo rešavanje i mi smo spremni da pomognemo“, rekao je Hil.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
22°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve