Biznis
16.10.2021. 11:03
Tanjug

Šta se najviše isplati

Cene grejanja na prirodni gas, drvo, ugalj, struju

zima
Izvor: Shutterstock

Sudeći prema trenutnim cenama energenata na tržištu Srbije, ove sezone će najisplativije biti grejanje na prirodni gas, drvo ili ugalj, jer bi se cena grejanja za šest meseci za stan od 60 kvadratnih metara uz ove energente kretala između 43.000 i 49.000 dinara

Nešto je skuplje grejati se na struju, odnosno na termoakumulacionu (TA) peć, što bi, ukoliko bi se peć punila samo noću, kada je jeftinija struja, za pola godine po sadašnjim cenama iznelo oko 55.000 dinara.

Ukoliko bi se TA peć dopunjavala i danju po nekoliko sati, to bi sezonsku cenu grejanja povećalo za čak oko 40 odsto, pa bi iznosila oko 79.000 dinara.

Znatno skuplje od grejanja na struju uz pomoć TA peći, jeste etažno grejanje na struju, koje se sada često ugrađuje u novim zgradama.

Ono podrazumeva da svaki stan ima svoj mali sistem za grejanje, odnosno kotao, cevi i radijatore, a grejanje stana od 60 kvadrata na ovaj način, gde se struja po jeftinijoj tarifi može slabo iskoristiti, moglo bi šestomesečni račun da izgura na čak 140.000 dinara.

Slična suma važi i za lož ulje, koje se eć retko koristi, ali budući da je cena nafte sada veoma promenljiva i sklona skokovima, teško je predvideti koliko bi grejanje moglo iznositi u mesecima koji slede.

Poslednjih godina i kod nas je sve popularnije grejanje na pelet, a mereno njegovom sadašnjom cenom, pola godine grejanja ovim energentom za stan od 60 metara kvadratnih bi iznosilo oko 70.000 dinara.

Staro dobro daljinsko grejanje bilo bi isplativo kada bi se sadašnja cena plaćala samo za vreme grejne sezone, jer bi domaćinstvo u Beogradu koje živi u stanu od 60 kvadrata, imalo pola godine topao stan za oko 42.000 dinara.

Međutim, budući da se daljinsko grejanje plaća tokom svih 12 meseci, onda pola godine grejanja stana pomenute kvadrature košta duplo više, oko 84.000 dinara.

Smatra se da se u Srbiji oko 40 odsto stanovništva greje na čvrsti ogrev.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve