Biznis
13.01.2022. 15:31
Tanjug

Jednokratna pomoć

Evo kada zdravstveni radnici dobijaju po 10.000 dinara

novčanik
Izvor: Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će zdravstveni radnici sutra dobiti po 10.000 dinara jednokratne novčane pomoći, što je nastavak kontinuirane podrške zdravstvenim radnicima, ali i način da im država još jednom kaže hvala za sve što čine za svoju zemlju i građane.

"Kao što smo i obećali, u petak, 14. januara, zdravstveni radnici u Srbiji, njih 122.462, dobiće novčanu pomoć u iznosu od po 10.000 dinara. Reč je o zdravstvenim radnicima koji su zaposleni u zdravstvenom sistemu, u vojno-zdravstvenim ustanovama, u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovama socijalne zaštite čiji se rad finansira sredstvima iz budžeta, Zavodu za sport, Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Železnica Srbije", rekao je Mali, a saopštilo Ministarstvo finansija.
 

Ministar je podsetio da osim kroz jedokratna davanja, Vlada Srbije podržava zdravsto i kroz redovna povećanja plata i naveo da su u novembru plate medicinskih sestara povećane za 15 odsto, a lekara za 10 procenata.

"Kada je počela pandemija koronavirusa 2020. godine, jedna od prvih mera koju smo doneli bilo je novo povećanje plata medicinskim radnicima za još 10 odsto. Potom su, u novembru iste godine, svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama dobili jednokratnu pomoć od 10.000 dinara", podsetio je ministar finansija.

Dodao je da su 1. januara 2021. godine zdravstvenim radnicima ponovo povećane plate za 5 odsto, a novo povećanje su dobili od 1. januara ove godine.

"Zdravstvenim radnicima su od 1. januara ove godine povećane plate, ovoga puta za osam odsto, baš kao i zaposlenima u Ministarstvu odbrane, zaposlenima na poslovima zdravstvene zaštite i negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite, lekarima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i zdravstvenim radnicima u Zavodu za sport i medicinu sporta Srbije", naveo je ministar Mali.
 

Dodao je da su ostali zaposleni u javnom sektoru od 1. januara ove godine dobili povećanje plata od sedam odsto.

Ministar je istakao i da su veoma važni uslovi rada u zdravstvenim ustanovama, zbog čega država svake godine izdvaja sve više sredstava iz budžeta kako za nabavku neophodne medicinske opreme i lekova, tako i za rekonstrukciju i izgradnju kliničkih centara, bolnica i domova zdravlja.

"To je još jedan način da zdravstvenim radnicima kažemo ''hvala'' za sve što su učinili i što čine za svoju državu i za svoj narod u ovim teškim vremenima pandemije korona

virusa. Država je tu za zdravstvene radnike, brine za njih i spremna je da im pomogne“, naveo je Siniša Mali.

Ministar finansija je podsetio i da će, osim zdravstvenih radnika, koji će sutra dobiti po 10.000 dinara, penzioneri dobiti po 20.000 dinara 10. februara.

Podsetio je da će, takođe i svi mladi od navršenih 16 do navršenih 29 godina dobiti po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

"Sa merom pomoći za mlade i sa 20.000 dinara koje će penzioneri dobiti, dolazimo do toga da su sva tri paketa pomoći države za ublažavanje posledica pandemije vredna ukupno oko 8,7 milijardi evra, odnosno oko 18 odsto BDP-a. To su ogromna sredstva i odličan pokazatelj stanja javnih finansija naše zemlje. To je potvrda da je naša država jaka i stabilna i da uvek brine za svoje građane“, zaključio je Mali.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Omikron postaje rival najzaraznijem virusu ikada - malim boginjama"
Istraživanje, naučnik

Pandemija 2022. godine

31.12.2021. 21:05

"Omikron postaje rival najzaraznijem virusu ikada - malim boginjama"

Pojava omikron soja odložila je kraj pandemije, pa iako je novi soj, prema brojnim svetskim studijama, manje opasan od delta soja, broj infekcija će biti verovatno veći i rezultovaće povećanjem smrtnih slučajeva, izjavio je Majkl Osterholm, direktor Centra za istraživanje infektivnih bolesti pri Univerzitetu Minesota.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve