Biznis
29.09.2022. 18:37
Beta

Do kraja decenije

Google obećava Grčkoj 20.000 radnih mesta

Google
Izvor: Shutterstock

Google je objavio plan da u Grčkoj uspostavi svoju infrastrukturu "usluga u oblaku" (cloud services), obećavajući da će u toj zemlji do kraja ove decenije otvoriti skoro 20.000 radnih mesta kroz direktne investicije i partnerstva.

Ovaj potez sledi planove Microsofta od pre dve godine da uloži milijardu dolara u stvaranje centara za obradu podataka u blizini Atine, kao i obećanja drugih tehnoloških giganata, uključujući "Sisko" i "Amazon", da će uspostaviti slične objekte u Grčkoj.

"Možemo dramatično povećati i ubrzati inovacije i digitalnu transformaciju u Grčkoj", rekla je novinarima u Atini Ader Fok-Martin, predsednica firme Google Cloud International.

Ona je najavila i planove za stvaranje istraživačkih centara u dva grčka grada za tehnološku održivost i veštačku inteligenciju koje finansira Google, dodajući da se očekuje da će ukupne investicije doneti 2,2 milijarde evra grčkoj ekonomiji do 2030. godine.

Zvaničnici Googlea nisu dali detalje o planiranoj investiciji kompanije u kreiranje "klaud infrastrukture" u Grčkoj, niti rokove za projekte.

Grčka je u velikoj meri računala na jačanje svog nekada slabog visokotehnološkog sektora otkako je pre četiri godine izašla iz uzastopnih međunarodnih programa pomoći, nadajući se da će diverzifikovati ekonomiju koja se u velikoj meri oslanja na turizam i da će u visokotehnološki sektor privući hiljade diplomaca koji su tokom finansijske krize radili u inostranstvu.

1
Izvor: Beta/AP / Petros Giannakouris

Sa 11,4 odsto u julu, Grčka ima najveću stopu nezaposlenosti u Evropskoj uniji posle Španije.

Očekuje se da će nekoliko državnih sektora, uključujući ministarstvo zdravlja i bolničku administraciju, početi da koristi Googleove "usluge u oblaku" kada nova infrastruktura bude dostupna, rekli su zvaničnici te kompanije.

Već sada su u Grčkoj na internetu dostupne stotine državnih administrativnih usluga, uključujući recepte državnih bolnica za lekove, i čak i prijave za mirni razvod braka. Takvo poslovanje uprave i drugih sektora je posebno poraslo tokom pandemije.

Investicija Googlea je najnovija u lancu velikih poslovnih poboljšanja, rekao je premijer Kirijakos Micotakis na današnjoj prezentaciji planova te kompanije.

"To se nije dogodilo samo od sebe, jer morali smo da modernizujemo institucionalni i regulatorni okvir i promenimo način razmišljanja ljudi", rekao je premijer i dodao: "A morali smo da se suočimo i sa zveri birokratije".
 

"Računarstvo u oblaku" (cloud computing), nazvano je tako jer se usluga obavlja "tamo negde - u 'oblaku' interneta". Time se pruža dostupnost resursa računarskog sistema širom sveta na zahtev, posebno za skladištenja podataka i za korišćenje dodatne računarske snage velikih sistema povezanih internetom.

Veliki "oblaci" kompanija koje pružaju te usuge, imaju sisteme na više lokacija širom sveta, a svaki je centar za obradu ili skladištenje podataka.

Dok je za pojedince "računarstvo u oblaku" mahom besplatno i mnogi čak i ne znaju da ga svakodnevno automatski koriste, veliki institucionalni korisnici plaćaju te usluge, ali im to ipak poslovne rashode više smanjuje nego da sami imaju uredjaje potrebne za to.

"Googleova platforma za oblak" (Google Cloud Platform) omogućava uslužni pristup njegovoj infrastrukturi širom sveta i ne zahteva od korisnika da za to ima poseban uredjaj - "server".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Google doktor - za i protiv
doktor, lekar

Da li ga i vi koristite?

15.07.2022. 18:50

Google doktor - za i protiv

Mnogi se, kada se osećaju loše, okreću internetu da bi istražili simptome pre nego što se obrate lekaru. Bilo da je reč o malom osipu koji se pojavio niotkuda, uznemirenom stomaku ili simptomima gripa, gotovo svako se u nekom trenutku okrenuo čudnom i neverovatnom svetu "internet medicine“ kako bi sam dijagnostikovao svoje probleme.
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve