Biznis
01.12.2023. 21:05
R.E.

Najzagađeniji grad

Indija se guši u vazduhu, ali ne odustaje od uglja

Nju Delhi, Indija 01.12.2023.
Izvor: EPA / PIYAL ADHIKARY

Nju Delhi je često među najzagađenijim gradovima na svetu, naročito uoči i tokom zime kada su temperature niske i kada nema vetrova.

Sa kakvim se problemom Nju Delhi suočava u prilog govori i to što je nedavno doneta odluka da u periodu od sedam dana bude ograničena upotreba vozila u ovom gradu kako bi se smanjilo zagađenje. Od 13. do 20. novembra naizmenično je bila dozvoljena vožnja vozilima sa parnim i neparnim registarskim tablicama.

Međutim, uprkos problemima sa zagađenjem vazduha i međunarodnim pritiskom da postepeno smanji upotrebu zagađujućeg fosilnog goriva, Indija planira da oživi podzemnu eksploataciju uglja kako bi povećala proizvodnju u pokušaju da zadovolji brzorastuće potrebe zemlje.

“Indija je na putanji rasta u visokoj orbiti, industrijski i ekonomski se širi. Ugalj nastavlja da igra ključnu ulogu u ekonomskom rastu i razvoju Indije“, rekao je visoki zvaničnik u indijskom Ministarstvu uglja Amrit Lal Mena, prenosi “Fajnenšel tajms“.

Ministarstvo je predstavilo planove za trostruko povećanje proizvodnje iz podzemnih rudnika uglja do 2028. godine.

Indija, kao drugi najveći proizvođač uglja posle Kine, trenutno vadi oko 95 odsto svog uglja iz površinskih kopova i oslanja se na ovo gorivo za proizvodnju oko tri četvrtine svoje električne energije. Podzemno kopanje uglja naglo je opalo poslednjih decenija zbog većih troškova i rizika.

Namera da se poveća podzemno rudarenje u Indiji dolazi dok zemlja traži nove izvore uglja kako bi zadovoljila rastuću potražnju za energijom u sada najmnogoljudnijoj zemlji sveta i najbrže rastućoj velikoj ekonomiji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve