Svet
06.11.2023. 13:10
R. E.

Smanjenje zagađenja

U Nju Delhiju uveden "par-nepar" sistem. Znate li šta to znači?

1
Izvor: Beta / AP

Par-nepar sistem u Jugoslaviji 1979. godine uveden je zbog nestašice goriva, a u Nju Delhiju 45 godina kasnije odlučili su se na takav korak zbog "viška" benzina, odnosno ogromnog zagađenja vazduha.

Poslednjih dana lokalne vlasti Nju Delhija zatvorile sve osnovne škole zbog izmaglice smoga koji izaziva zdravstvene smetnje velikom broju ljudi, pa čak i smrt, a uvedene su i nove mere.

Odlučeno je da u periodu od sedam dana, između 13. i 20. novembra, bude ograničena upotreba vozila, kako bi se smanjilo veliko zagađenje vazduha. Navedeno je da će naizmenično po danima biti dozvoljena vožnja vozilima sa parnim i neparnim registarskim tablicama.

Tri dana zaredom indeks kvaliteta vazduha premašio je oznaku od 400 za sitne čestice, nivo koji se smatra "ozbiljnim" i više od 10 puta veći od globalnog bezbednosnog praga.

Nju Delhi je često među najzagađenijim gradovima na svetu svake godine uoči početka zime u novembru, kada nema vetrova i kada su niske temperature.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li je Beograd zaista najzagađeniji grad na svetu? Pitali smo stručnjake
zagađenje vazduha

Kakav vazduh dišemo

28.11.2022. 14:05

Da li je Beograd zaista najzagađeniji grad na svetu? Pitali smo stručnjake

Vinston Čerčil ostao je upamćen kao jedan od najznačajnijih ljudi 20. veka i po mnogima najveći Britanac svih vremena. Čovek koji je za života obavljao sve najvažnije državne funkcije, koji je obeležio period između dva svetska rata i koji je Veliku Britaniju vodio kroz razne krize.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve