Biznis
27.05.2023. 10:10
Beta

Dug (ni)je razlog

Zbog čega je Iran smanjio isporuku gasa Iraku

Gas
Izvor: Shutterstock

Iran nije odlučio da prekine isporuku gasa susednom Iraku, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova koji je smanjenje izvoza objasnio problemima tehničke prirode, dok dve zemlje nastoje da nađu rešenje za neplaćene obaveze iračke vlade.

Ministar spoljnih poslova Iraka Fuad Hussein pitao je u telefonskom razgovoru kolegu iz Teherana Hoseina Amirabdolahiana šta stoji iza smanjenog izvoza iz Irana, na šta je on odgovorio da "pad proizvodnje električne energije ostavlja posledice na ostale svakodnevne poslove", stoji u izjavi ministra iz Bagdada koju prenosi Rojters.

Iračka delegacija predvođena ministrom energetike sledeće sedmice otputovaće u Iran da razgovara o nastalom problemu, prenose njihovi mediji, s obzirom na to da je uvoz gasa umanjen za 20 miliona kubnih metara.

Prema podacima portparola iračkog ministra energetike Ahmeda Muse, ta zemlja obično uvozi između 50 i 70 miliona kubnih metara gasa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Uvoz iz Irana supstituira između 33 i 40 posto ukupne iračke opskrbe energijom, a on je posebno dragocen u sparnim letnjim mesecima kada temperature dostižu čak 50 stepeni Celzijusa te kada je potrošnja energije na vrhuncu.

Međutim, Irak ima problem s plaćanjem i Iranu duguje 11 milijardi američkih dolara, navode dužnosnici u Bagdadu, a ne pomaže mu ni činjenica da su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Iranu koje ograničavaju transakcije u dolarima.

Irak troši oko četiri milijarde dolara godišnje na uvoz iranskog plina, dok u isto vreme sagoreva velike količine prirodnog gasa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stručnjak objasnio šta će nam naftovod od Novog Sada do Mađarske
naftovod

Aktuelno

12.05.2023. 15:15

Stručnjak objasnio šta će nam naftovod od Novog Sada do Mađarske

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je da se kod izgradnje naftovoda od Mađarske do Novog Sada i priključenja na ruski naftovod Družba, ne postavlja pitanje isplativosti, već povećanja sigurnosti snabdevanja zemlje tim energentom.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
1°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve