Biznis
01.05.2023. 09:38
Beta

Nov mesec, nove cene

Evo koliko ćemo sada plaćati struju i gas

struja, sijalica, svetlo
Izvor: Shutterstock

Električna energija u Srbiji od 1. maja je skuplja osam odsto za građane, male kupce i privredu, a gas deset odsto.

Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci) iznosiće, po odluci Saveta Agencije za energetiku (AERS), 9,50 dinara po kilovatsatu (kWh), bez poreza i taksi, odnosno 13,31 dinar po kWh sa porezima i taksama i veća je osam odsto u odnosu na prethodnu prosečnu cenu.

Agencija je navela da će i nakon te korekcije cena električne energije za garantovano snabdevanje u Srbiji, bez taksi i poreza i dalje biti jedna od najnižih u Evropi.

Savet AERS-a dao je saglasnost i na odluke organa upravljanja 31 javnog snabdevača gasom da taj energent poskupi i prosečna cena će biti veća deset odsto.

Tako će gas koštati 4,13 dinara po kWh bez poreza i taksi, odnosno 4,55 dinara po kWh sa porezima i taksama.

Agencija je navela da će i nakon tog poskupljenja prosečna cena prirodnog gasa za javno snabdevanje u Srbiji biti, bez taksi i poreza, jedna od najnižih u Evropi.

Električna energija za privredu po preporuci Vlade Srbije Elektorprivredi poskupela je sa 102,6 evra po megavatu na 110,81 evro po megavatu, ili za oko osam odsto.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako do statusa energetski ugroženog kupca i olakšica za struju i gas
struja, sijalica, svetlo

Ministarka Đedović

10.03.2023. 17:10

Kako do statusa energetski ugroženog kupca i olakšica za struju i gas

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je u petak da očekuje da će se zbog nove Uredbe o energetski ugroženom kupcu utrostručiti njihov broj usled olakšane procedure i proširenih listi onih koji mogu da ostvare taj status.
Close
Vremenska prognoza
light rain
1°C
06.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve