Biznis
09.08.2022. 12:58
FoNet

Silazni trend

Kako rat u Ukrajini diktira cenu suncokreta

1
Izvor: Shutterstock

Izvoz robe iz Rusije funkcioniše, a sada postoji mogućnost izvoza i ukrajinske robe, pa su cene suncokreta zabeležile silazni trend, što se preslikalo i na domaće tržište, izjavio je FoNetu direktor Produktne berze u Novom Sadu Miloš Janjić, analizirajući situaciju na tržištu suncokreta.

Cena suncokreta, ali i drugih uljarica na svetskom tržištu porasla je neposredno po izbijanju rata u Ukrajini, podsetio je Janjić i naglasio da su Rusija i Ukrajina među najvećim proizvođačima te važne sirovine i berzanske robe.

Prema njegovoj oceni, "politički faktori su igrali značajnu ulogu prilikom kreiranja cena".

"U poslednje vreme, kada se videlo da izvoz robe iz Rusije funkcioniše, kao i da postoji mogućnost izvoza ukrajinske robe, cene su beležile silazni trend, što se preslikalo i na domaće tržište", objasnio je Janjić.
 

Kada je reč o ceni, on je skrenuo je pažnju i na procene o ukupnoj proizvodnji svih uljarica na globalnom nivou, i naglasio da je to značajno, iako se kod nas u domaćinstvima najviše koristi suncokretovo ulje.

"Procenjuje se da je u tekućoj sezoni proizvedeno 600,33 miliona tona uljarica, a da će u narednoj ona biti veća za 7,2 odsto, odnosno da će biti proizvedeno čak 643,07 miliona tona, što je najviše u poslednjih pet godina", predvideo je Janjić.

Napominjući da je potrošnja ulja mnogo veća u industriji, nego u "kućnoj potrošnji", on je ukazao da na je na domaćem tržištu, kada je reč o ceni, "negativan faktor suša koja će smanjiti rod, ali se procenjuju i veće površine u odnosu na prethodnu godinu".

"Zbog svega navedenog, uvek preporučujemo da se deo robe trguje terminski, a deo proda kad mora ili ostavi za dalje trgovanje. Suncokret je, kao i kukuruz ili pšenica, berzanska roba, gde su oscilacije cena prisutne i mogu biti značajne", predočio je Janjić.

Zbog toga se diverzifikacija rizika mora vršiti prodajom robe u različitim vremenskim terminima, obrazložio je on i predvideo da će "negde zarada biti veća, a negde manja, ali sigurnija".

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je Televiziji Hepi da očekuje dobar rod suncokreta i da sigurno neće biti zabrane izvoza, ali da će "biti problem sa cenom".

"Krajem maja se očekivalo da će cena suncokreta biti daleko viša nego sada, i to u celom svetu. Toga sam se plašio, da ovo bude godina velikih očekivanja u smislu cena, a onda da one padnu posle žetve, što se desilo. Nismo mi sami na svetu, to su berzanske robe“, ukazao je Nedimović.
 
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
19°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve