Biznis
11.02.2024. 13:05
R.E.

Izvoz

Kina podržava svoje proizvođače električnih vozila

Kineski automobil
Izvor: Shutterstock / liyuhan

Kina obećava da će pomoći svojim proizvođačima električnih vozila (EV) da se suoče sa međunarodnim trgovinskim ograničenjima i izgrade lance snabdevanja u inostranstvu. To obećanje dolazi dok se kineski izvoz EV-a suočava sa sve većim otporom zaštite u nekim regionima, uključujući Evropu, i pre svega Sjedinjene Američke Države.

Kinesko ministarstvo trgovine objavilo je dokument koji je krajem prošle godine potpisalo devet vladinih agencija, uključujući Ministarstvo spoljnih poslova i centralnu banku, u kome se obećava podrška kineskim proizvođačima EV-a u njihovom ulasku na globalno tržište. Među 18 mera navedenih u dokumentu, agencije su rekle da će pomoći kineskim kompanijama “aktivnim reagovanjem“ na strana ograničenja.

Kineski proizvođači EV-a osvajaju svet, iako su uglavnom isključeni iz ključnih tržišta poput Sjedinjenih Američkih Država. Njihova vozila koja su jeftinija od modela iz drugih zemalja prave pomake u Evropi, Australiji i jugoistočnoj Aziji.

Prema podacima, kineske firme isporučile su više od 1,2 miliona novih električnih vozila u ostatak sveta, što je povećanje od 77 odsto u poređenju sa 2022. godinom.

To je pomoglo Kini da, prema podacima industrijskih grupa, prvi put prestigne Japan kao najveći izvoznik vozila na svetu. Tokom 2023. godine, Kina je izvezla ukupno 4,91 miliona vozila, prema podacima CAAM-a. (Zvanični carinski podaci iz Kine i Japana sugerišu da je Japan i dalje najveći izvoznik automobila na svetu.)

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rusi prave nov automobil
Automobili, fabrika automobila

Made in Russia

02.02.2024. 17:00

Rusi prave nov automobil

“Autozavod Sankt Peterburg“ započeo je proizvodnju automobila pod brendom XCITE.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve