Biznis
12.04.2022. 07:10
R. E.

Istraživanje

Koliki je budžet prosečnog američkog tinejdžera

Ajfon, iPhone
Izvor: Shutterstock

Šta zanima decu danas? Najnovija istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama pokazuju da maloletnici najviše poseduju iPhone kao osnovni uređaj za komunikaciju, kupuju "Nike“ i "Lululemon“ proizvode, naručuju iz "Chick-fil-a“, kupuju na Amazonu i da će radeći sve ovo u SAD ove godine potrošiti negde oko 66 milijardi.

Kao sredstvo plaćanja više ne koriste "Paypal“ i "Venmo“, već sve više "ApplePay“, ali i pokazuju izrazitu sklonost da dobra i usluge plaćaju u čistom kešu.

Ovo istraživanje sprovela je investiciona banka Piper Sandler na uzorku od 7100 tinejdžera iz 44 američke savezne države.

Prosečna starost ovog uzorka je 16,2 godine i koji troše prosečno 2367 dolara godišnje, od čega 61 odsto finansiraju njihovi roditelji, dok je gotovo 40 odsto stečeno na druge načine, pokloni ili povremeni plaćeni rad. Negde oko 39 odsto tinejdžera se izjasnilo da praktikuje ovaj povremeni radni angažman, što je skok od sedam odsto u odnosu na prošlu godinu.

Najpopularnija marka odeće i obuće im je naravno "Nike“, ali u su "American eaglu“ i "Lululemonu“, kao i "Conversu“, "Adidasu“ i "Crocsu“. Omiljena e-trgovina im je naravno "Amazon“ gde pazari više od 53 odsto ispitanika, ali interesantno je da je na listi i kineski "Shein“, koji koristi osam odsto tinejdžera u SAD.

Devojčice prosečno troše 264 dolara godišnje na kozmetiku, a omiljeni brendovi su im "Ulta“ i "Sephora“.

Što se tiče mobilnih uređaja, "Apple“ je neprikosnoven. Gotovo 87 odsto tinejdžera koristi iPhone, a nešto više od 70 odsto njih ima i iPad. Novi kralj socijalnih medija je Tiktok, dok je na drugom mestu Snapchat, ali je razlika mala – 33 odsto naspram 31 odsto u korist Tiktoka. Na trećem mestu je Instagram.

Za video-sadržaje najviše koriste "Netflix“ i "Youtube“, dok je na trećem mestu platforma "Hulu“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Deca i internet: Kako prepoznati zavisnost
Deca, dete, internet, društvene mreže

Pitali smo stručnjake

04.02.2022. 08:05

Deca i internet: Kako prepoznati zavisnost

"U istraživanju koje je 2019. godine sproveo ’Eukids online’ pokazalo se da su u upotrebi društvenih mreža deca u Srbiji na prvom mestu. Čak 86 odsto njih koristi internet svakodnevno, a jedna petina zanemaruje osnovne fiziološke potrebe zarad što dužeg ostajanja ispred ekrana“, priča za "Ekspres“ Emina Beković, edukator Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve