Život
24.11.2021. 19:05
Tanjug

Mentalno zdravlje

"Sve je ok": Nova platforma za podršku mladima

Mentalno zdravlje, podrška
Izvor: Shutterstock

Od srede je aktivna internet platforma "Sve je ok", koja mladima pruža podršku i podiže svest o značaju mentalnog zdravlja.

Na sajtu se mogu naći korisne informacije o problemima sa kojima se mladi susreću i proverenim načinima za njihovo rešavanje, saopštio je danas UNICEF.

Navodi se da je platforma ujedno i koristan izvor informacija za roditelje, nastavnike, socijalne radnike i sve koji pružaju podršku mladima.

Rukovoditeljka programa za razvoj adolescenata i mladih u UNICEF-u u Srbiji Stanislava Vučković rekla je da je otvoren razgovor veoma važan za mentalno zdravlje mladih, ali i da se oni retko obraćaju za pomoć stručnim licima.

"U-Report anketa iz aprila pokazala je da bi se samo 18 odsto mladih obratilo psihologu za pomoć, a samo tri odsto lekarima. Znamo da je u velikoj količini informacija kojih ima na internetu, upitno da li selektujemo one prave, a ovaj sajt će upravo to obezbediti", rekla je Vučković.

Prema podacima istraživanja UNICEF-a o uticaju pandemije kovid-19 na porodice u Srbiji, koje je obavljeno u tri talasa u periodu između marta 2020. i maja ove godine, 17 odsto dece i mladih imalo je pogoršano mentalno zdravlje.

Najnegativniji uticaj bio je na adolescente uzrasta 13 do 17 godina, iz porodica sa nižim socio-ekonomskim statusom iz Beograda i drugih urbanih centara.

Čak 44 odsto njih je imalo teškoće sa koncentracijom, a najčešći problem o kome su njihovi roditelji izveštavali bila je razdražljivost adolescenata.

Platforma "Sve je ok" podržao je UNICEF u saradnji sa OPENS-om, NALED-om i stručnjacima iz Instituta za mentalno zdravlje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li znate šta je "sindrom prevaranta" i kako vas čini boljim radnikom?
Posao, zabrinuta žena, stres

Nova studija

16.11.2021. 14:35

Da li znate šta je "sindrom prevaranta" i kako vas čini boljim radnikom?

"Sindrom prevaranta" imaju ljudi koji ne veruju da je njihov uspeh zaslužen, već da su samo imali sreće, a ne da su uspeh postigli zahvaljujući sopstvenim naporima u trudu. Zbog toga se osećaju kao prevaranti.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
30.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve