Biznis
14.07.2023. 20:45
Beta

Nikola Selaković

Koliko ljudi u Srbiji je zaposleno

1
Izvor: BETAPHOTO / DRAGAN GOJIC

Ukupan broj zaposlenih u Srbiji je početkom juna ove godine bio 2.367.000, a 2012. godine ih je bilo 1.865.000.

To je na otvaranju Sajma zapošljavanja u Dimitrovgradu rekao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Selaković je naveo da je i na tom sajmu zapošljavanja primetno da uprkos rastu broja zaposlenih, nedostaju neki profesionalni profili - zanatlije.

On je rekao da 502.000 novozaposlenih radnika doprinose povećanju budžetskih sredstava i većem bruto domaćem proizvodu (BDP), što donosi izgradnju autoputeva, brzih pruga, škola, bolnica, otvaranju radnih mesta i fabrika.

Poslednjih 11 godina napravljen je, kako je rekao, ozbiljan iskorak u zapošljavanju, posebno u vreme "demografske regresije" - pada broja stanovništva na celom Balkanu, pa i u Srbiji.

Naveo je da je ove godine izdato više od 37.000 radnih dozvola stranim državljanima za rad u Srbiji ne samo na velikim projektima, već i na drugim poslovima.

"Nama će taj broj rasti", procenio je Selaković i rekao da ne treba razmišljati samo o tome kako uvesti radnike, "već i da obratimo pažnju na mere populacione demografske politike koje nudi naša država, a koje su mnogostruko veće nego što su bile pre 10-11 godina".

On je izrazio uverenje da će se uz političku stabilnost i mir, stvoriti mogućnost i da se veći broj građana vrati da radi u Srbiji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Posao u Srbiji: Jednakost pod moranjem
Rodna ravnopravnost, posao, žene, muškarci, jednakost

U fokusu

21.06.2023. 13:30

Posao u Srbiji: Jednakost pod moranjem

Iz ličnog iskustva, svedočenja prijatelja i njihovih poznanika, ili saznanja dobijenih iz istraživanja i medijskih izveštavanja, u sijaset prilika smo čuli kakvoj torturi su izloženi mlađi, pa i malo stariji, u pokušaju da pronađu zaposlenje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve