Biznis
10.06.2022. 13:05
Marko R. Petrović

Pretnje

Koliko nas koštaju lažne dojave o bombama

Policija, dojava o bombi 9.6.2022.
Izvor: BETAPHOTO / MILAN OBRADOVIC

Kad će više taj letnji raspust, da prekinu sa ovim dojavama o bombama, malo u zbilji, a malo u šali, zavapio je roditelj đaka jedne od beogradskih osnovnih škola koje su u sredu rano ujutru ponovo dobile mejl sa obaveštenjem da se u njoj nalazi veća količina eksploziva koja samo što nije eksplodirala.

Bilo je to, uzgred, drugi put da se ista škola za manje od mesec dana našla na meti ovih "sajber terorista“. A na njihovom udaru nisu u prethodnom periodu bile samo osnovne škole. "Bombe“ su postavljane i po gimnazijama, srednjim školama, tržnim centrima, poslovnim zgradama, aerodromima, na mostovima, pa čak i u Zoološkom vrtu u Beogradu.

Sve u svemu, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, od 1. januara, zaključno sa 7. junom, izvršena su čak 1243 kontradiverziona pregleda povodom dojava o postavljenim bombama. To je kao da je, u proseku, MUP svakog dana radio između sedam i osam kontradiverzionih pregleda.

MUP je saopštio i da je Srbija meta "specijalnog rata“ i da mora da izdrži napade i pritiske, kao i druge zemlje.

"Povodom novog talasa hakerskih napada na Republiku Srbiju, pripadnici policije nastavljaju kontradiverzione preglede u objektima i preduzimaju sve mere i radnje s ciljem rasvetljavanja slučajeva lažnih dojava o bombama zajedno sa drugim relevantnim službama – Bezbednosno-informativnom agencijom, Vojnoobaveštajnom agencijom, Vojnobezbednosnom agencijom, Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i Tužilaštvom za organizovani kriminal“, naveo je MUP u saopštenju.

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova rasvetlili su svaku dojavu o postavljenoj bombi koja je došla iz Srbije, brzo pronašli izvršioce i procesuirali ih“, navodi se u saopštenju.

Takođe, navodi se da su identifikovane lokacije više mejl adresa sa kojih su stizale preteće poruke o postavljenim bombama sa servisa "Gmail“, "ProtonMail“, "Eunet mail“, "Yandex“, te da su o svemu obavešteni inostrani partneri od kojih se očekuje konkretna reakcija.

"Ostvarena je saradnja sa Evropolom, Interpolom, policijska i tužilačka saradnja sa zemljama iz kojih su identifikovane pretnje bombama, poput Poljske, Slovenije, Irana, Ukrajine, a ostvaren je i zajednički rad na rešavanju identičnih pretnji sa policijskim organima Mađarske“, saopštava MUP.

Osim bezbednosnog, pitanje lažnih dojava o postavljenim bombama ima, međutim, i svoj ekonomski aspekt. Tačnije rečeno, svaka lažna dojava košta. I to mnogo.

Šteta koja je naneta u izgubljenim radnim satima i obustavljanju rada privrede meri se sigurno milionima. Koliko je ekonomska šteta velika pokazaće analiza u narednim danima, ali primera radi, prosečna mesečna zakupnina po kvadratnom metru lokala u tržnom centru je najmanje 29 evra. Neto poslovni prihod jednog od najposećenijih centara je primera radi oko osam miliona evra.

A kolika je ona posredna šteta koja se nanosi time što deca odsustvuju sa nastave, a roditelji, ukoliko ne postoji niko drugi ko bi u tom trenutku brinuo o deci, zbog toga moraju da odsustvuju sa posla, teško je sada i razmišljati.
Svemu, naravno, treba dodati i angažovanje policijskih snaga, koje pritom koriste skupu opremu i službene pse, što višestruko uvećava cenu njihovog izlaska na teren.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Bombe" stigle i u Kragujevac
škola

Škole

07.06.2022. 12:35

"Bombe" stigle i u Kragujevac

Dojave o bombama poslate su elektronskom poštom školama "Djura Jakšić", "21. oktobar" i "Jovan Popović" u Kragujevcu bile su lažne, preneo je portal Glas Šumadije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve