Biznis
07.01.2022. 06:05
Marko R. Petrović

Intervju - Jelena Trivan

"Mi smo više od kompanije od koje se očekuje samo profit"

Jelena Trivan
Izvor: Privatna arhiva

Tri meseca na čelu jedne kompanije možda i nije neki dugačak period, ali svakako jeste dovoljan da se vide neki prvi pomaci. Takav je, moglo bi se reći, slučaj i sa dolaskom Jelene Trivan na mesto generalnog direktora kompanije "Mtel Banja Luka“ septembra 2021. godine.

Prva reakcija tržišta bio je skok akcija kompanije na berzi za 11,5 odsto. S tim u vezi, pitamo gospođu Trivan koliko za nju dolazak na ovu poziciju predstavlja izazov.

"Predstavlja izazov iz više razloga. Moj uspeh u ’Službenom glasniku’ nametnuo je velika očekivanja od mene, da barem iste rezultate napravim i u Mtel-u. I ta vrsta izazova da napravim bolju i uspešniju kompaniju me ne plaši jer već prvi rezultati koji pokazuju da su akcije Mtel-a na berzi najviše u istoriji, i da su porasle za 26 odsto, govori mi da Srbija može da računa da će Mtel i u BiH biti lider.

Međutim, Mtel je više od kompanije od koje se očekuje samo profit. Ona je ekonomska veza Srbije i Republike Srpske i ozbiljan oslonac srpskom narodu u BiH. Zato to mesto podrazumeva i politički senzibilitet i poslovne sposobnosti. Ako tome dodamo i situaciju u kojoj svako poslovno delovanje u BiH uvek ima nacionalni predznak i predstavlja zadiranje u interese Bošnjaka ili Hrvata, onda je jasno koliko je izazovno boriti se za lidersku poziciju“, kaže Jelena Trivan za "Ekspres“.

Mtel danas ima oko 1,6 miliona korisnika svih usluga – mobilne i fiksne telefonije, digitalne televizije, interneta... Kakvi su planovi za budućnost? Na čemu će biti fokus?

"’Telekom’ je kompanija koja je u celom regionu trenutno lider u investicijama i niko ne ulaže toliko ni u sadržaj ni u tehnološki napredak. Mislim da ljudi prosto nisu svesni sa koliko mi tehnoloških inovacija raspolažemo, do toga da imamo sistem smart sitija, pametnog upravljanja energetskom mrežom ili sistem dojava poplava. Fokus će nam biti da proširimo svoje delatnosti. Broj stanovnika nigde u Evropi ne raste, pa ni u BiH, zato mora da raste broj naših usluga kako bismo povećali profit.“

Od pre nešto više od godinu dana Mtel je od "BH Telekoma“ preuzeo lidersku poziciju među telekomunikacionim kompanijama u BiH. Pretpostavljam da je Vaš zadatak da kompaniju zadržite na tom mestu i da osigurate da na njemu ostane i u narednom periodu. Kako to nameravate da uradite?

"Vidite, moja filozofija je da postanete nužnost u životu korisnika i da ga kvalitetom vežete za sebe. Zato kada se investira u mrežu to ne sme da bude zbog nekih administrativnih uslova, nego da ona stvarno bude najbolja, da vam TV sadržaji budu najraznovrsniji, da omogućite da građani što više poslova obavljaju telefonom, a i da imate ono što konkurencija nema.

Mi smo za sada bez konkurencije u TV sadržaju, posebno kad je reč o sportskim kanalima i domaćem igranom sadržaju. Ulažemo u mrežu tako da svako nezavisno merenje pokaže da smo najbolji. Ne libimo se da zagrizemo više od drugih i investiramo dalje.“

Šta su bili ključni potezi koji su obezbedili lidersku poziciju Mtel-u?

"Pošteno govoreći, Mtel je bio do pre par godina najprofitniji deo ’Telekom grupacije’, ali novi vetrovi u ’Telekomu Srbija’ sada nama svima u regionu omogućavaju da imamo zajedno drugačiju poziciju na tržištu. Prema nama se odnose sada prosto kao prema liderima i svaki kablovski operater ili TV kuća žele da postanu deo naše grupe jer je primetno da iza nas stoji država, jače i postojanije nego iza bilo kog nacionalnog operatera.“

Posle Vašeg dolaska na čelo Mtel-a Banja Luka, akcije kompanije porasle su na berzi za 11,5 procenata. Kako to tumačite?

"Do danas su porasle za 26 posto, a to je bila prva reakcija tržišta kapitala na moj dolazak. Pravo da vam kažem, i ja sam tražila od berzanskih stručnjaka objašnjenje za to. Razlog tome su tzv. interni faktori koji utiču na cenu akcija, a to je reputacija menadžmenta.

Ja dolazim sa ozbiljnom poslovnom reputacijom i rezultatima iz jednog prestižnog preduzeća kakvo je ’Službeni glasnik’ u kome sam u jednoj godini podigla dobit 16 puta i stekla titulu najboljeg menadžera. Drago mi je da je Mtel unovčio moje ime na berzi, da se našalim, i što u biznis svetu, za razliku od politike, konkretni rezultati ne mogu da se ospore.“

Kompanija kojoj ste na čelu je i vlasnik "Mtel-a Austrija“, koja je prevashodno bila namenjena korisnicima koji žive u Austriji, a poreklom su iz Srbije, BiH ili Crne Gore. Sve više, međutim, privlači i korisnike iz drugih bivših jugoslovenskih republika. Koji su dalji planovi?

"Pa mislim da mi sa svojim širenjem nećemo stati i da nas posle Mtel Makedonije možete očekivati na još nekim tržištima. Pokazali smo u Crnoj Gori da možemo da se izborimo sa jednim ’Dojče Telekomom’ i zato smo ohrabreni da idemo i na druga tržišta. ’Mtel Austrija’ takođe već beleži ozbiljne rezultate i previše je očekivati da ima lidersku poziciju u Austriji, ali je dovoljno dobro da posluje sa dobiti.“

Mtel ulaže u sport. Nastavljate podršku džudisti Nemanji Majdovu, sponzorišete Košarkaški klub Igokea... Da li sponzorišete i neke druge oblasti – kulturu, obrazovanje, nauku?

"Ja znam koliku važnost ima sport za nacionalnu identifikaciju i za ponos jedne nacije. I sve što je najbolje nosi naše ime. Od najmlađeg pobednika teniskog turnira u Monte Karlu do najboljeg igrača Aba lige i Igokee. Svi mi ulažemo u nauku, u mlade IT kadrove, u univerzitet. Nema značajnije kulturne manifestacije, pozorišne sezone bez nas. Ali ono što se promenilo jeste što nas sad ima više među običnim ljudima, povratnicima, siromašnima, Srbima u Federaciji BiH kojima obezbeđujemo sve što im je potrebno za život. Nekako mislim da je to smisao prisustva kompanije iz Srbije u Republici Srpskoj.“

U kom pravcu će ići dalji razvoj Mtel-a? Koje su ključne smernice i investicije?

"Ne terajte me da sve kažem. Vidite da je konkurencija već nakostrešena zbog mog dolaska jer se za mene zna da sam rođeni borac koji ne priznaje ništa sem pobede. Investiraćemo u ljude, pre svega. Stručnog kadra je svuda sve manje i ako ne shvatimo vrednost ulaganja u kadrove izgubićemo bitku, ne samo kao kompanija, nego kao država.“

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Za 'Telekom' je 2021. bila dobra i važna"
Vladimir Lučić

Intervju-Vladimir Lučić

05.01.2022. 06:05

"Za 'Telekom' je 2021. bila dobra i važna"

Vladimir Lučić u "Telekomu“ je, uz manje prekide, praktično već više od 20 godina. Poslednjih godinu dana nalazi se na funkciji generalnog direktora, na koju je imonovan nakon što je tri godine bio na poziciji koordinatora za internet i televiziju. I baš te poslednje tri – četiri godine "Telekomu“ donose vrtoglavi uspon, u prihodima, profitu, ali pre svega u porastu broja korisnika u oblastima kablovske televizije i interneta. Lučić u intervjuu za "Ekspres“ ne krije zadovoljstvo postignutim, ali najavljuje i da se na tome neće zaustaviti.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
28.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve