Biznis
14.04.2022. 15:15
R.E.

Rat i nekretnine

Naglo rastu cene kvadrata u Srbiji

kuća, nekretnine
Izvor: Shutterstock

Zbog nestašice i enormnog skoka cena građevinskog materijala koji se beleži na nedeljnom nivou, tržište nekretnina se ne smiruje.

I dok su investitori zabrinuti da li će započete i unapred prodate stanove moći da završe, kupci zbog neizvesne situacije razmišljaju da li je pravo vreme za kupovinu nekretnina.

Ipak, jedino što je za sada sigurno je da cene građevinskog materijala u stopu prate cene nekretnina, pa one u stambenim objektima dostižu i do 5.000 evra po kvadratu.

Miroslav Brković, vlasnik Brković grupe d.o.o iz Kragujevca koja se godinama bavi izgradnjom stambeno-poslovnih objekata, za Biznis.rs navodi da se u Srbiju uvozi 90 odsto materijala. Jedan deo stiže iz Kine, a drugi iz evropskih zemalja i Rusije i Ukrajine. Zbog nestabilnosti na pomenutim tržištima sirovine su poskupele i sve što se tiče prozvodnje materijala je “otišlo” od 100 do 300 odsto.

Prema njegovim rečima, poskupeli su svi materijali koji su vezani za čelik i gvožđe, a ogroman rast beleže i proizvodi od plastike i materijali poput aluminijuma.

“Razlike su drastične, naročito u poslednja tri meseca zbog sukoba Rusije i Ukrajine. Pored opravdanog podizanja cena, postoje i veštački poremećaji na tržištu i neopravdano poskupljenje jer postoji zabrinutost za proizvodnju, pa se roba čuva i lageruje. Cene građevinskog materijala uslovile su povećanje cena nekretnina, iako je trend rasta primetan unazad godinu i po dana. Sada je evidentan direktan uticaj nabavke materijala”, navodi Brković.
 

Komentarišući cene, Brković ističe da nije samo u Beogradu primetna velika potražnja, već da je reč o velikom tržištu na koje se preliva celokupna situacija.

“Od početka pandemije primetan je rast na beogradskom tržištu, ali velika potražnja vlada i u drugim sredinama. Ljudi iz straha nisu želeli da drže novac u bankama plašeći se da će devalvirati i izgubiti vrednost. To je uzrokovalo pojačanu kupovinu i velika ulaganja u nekretnine”, ocenjuje Brković i dodaje da cene nastavljaju da rastu.

“Svedoci smo poslednjih nekoliko meseci da su se cene nekretnina opet povećale u odnosu na prošlu godinu i prethodnu sezonu. Već su ‘otišle’ u nekom procentu i do 30 odsto i konstantno se primećuje taj rast iz meseca u mesec”, dodaje on.

Ipak, kako objašnjava, kada je reč o ugovaranju cena i prodaji, za sada je tržište stabilno i nema većih problema. A što se tiče rokova i neizvesnosti u nabavci materijala, Brković kaže da je drugi problem da li neki investitor može da ih ispoštuje. 

“Ima slučajeva kada investitor započne gradnju jednog objekta i proda veći deo stanova unapred, pa shodno povećanju cena na tržištu materijala može da dođe u problem da ne ispoštuje rokove, odnosno kupce koji su u prvom naletu kupili nekretninu po nekim nižim cenama. Tu može doći do problema, ali ako je investitor solventan, likvidan, ako je to jaka i ozbiljna firma koja posluje duži niz godina, rizik je manji”, zaključuje Brković.
 
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Kuća Al Kaponea je smeće", kažu novi vlasnici
Al Kapone, 2. 9. 2021.

Dali 10 miliona dolara

03.09.2021. 03:05

"Kuća Al Kaponea je smeće", kažu novi vlasnici

Kuća na jugu američke savezne države Florida, koja je skoro dve decenije pripadala poznatom gangsteru Al Kaponeu, planirana je za rušnjenje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
03.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve