Biznis
11.12.2021. 11:57
Tanjug

Radiće još duže

Novi uslovi za penzionisanje žena

Penzioneri
Izvor: Shutterstock

Od 1. januara 2022. godine žene u Srbiji će se penzionisati po novim uslovima, jer se u skladu sa Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju starosna granica podiže za dva meseca, pa će im za odlazak u penziju uz staž od najmanje 15 godina, biti potrebno 63 godine i četiri meseca života, umesto dosadašnjih 63 godine i dva meseca.

Kako je Tanjugu objašnjeno u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, odredbama Zakona o PIO, koji se primenjuje od 1. januara 2015. godine, propisano je da se starosna granica kao jedan od uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju za žene sukcesivno povećava svake godine za po nekoliko meseci.

Zakon je propisao da se ovaj uslov pomera sve do 2032. godine, kada će uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju za sve osiguranike, dakle i za žene i za muškarce, biti izjednačeni, pa će i jednima i drugima za odlazak u penziju biti potrebno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Za razliku od žena, za muškarce će i sledeće godine ostati isti uslovi, a to znači 65 godina starosti i 15 godina staža osiguranja.

Od pomenutih starosnih granica za penzionisanje izuzete su i žene i muškarci koji imaju 45 godina staža osiguranja, jer oni sa toliko godina radnog staža stiču pravo na starosnu penziju, bez obzira koliko godina imaju.

Osim nove starosne granice za žene, od sledeće godine važiće još jedna novina, a reč je o odlasku u prevremenu penziju, gde se uslovi menjaju i za žene i za muškarce. Tako će muškarcima za odlazak u prevremenu penziju biti neophodno 40 godina staža osiguranja i 59 godina i šest meseci života a ženama 39 godina i 8 meseci staža osiguranja i 59 godina života.

U Fondu PIO navode da bi radnici koji hoće da se penzionišu po uslovima koji važe u ovoj godini, radni odnos trebalo da prekinu zaključno sa 30. decembrom, pošto se pravo na penziju ostvaruje po prestanku osiguranja.

Zahtevi za penzionisanje se podnose na šalterima Fonda PIO, a mogu se slati i poštom ili elektronskim putem preko portala e-šalter, na naslovnoj strani sajta Fonda PIO.

Na istom sajtu može se naći i spisak dokumentacije koju je neophodno priložiti, uz zahtev za ostvarivanje prava na penziju, kažu u Fondu PIO.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Penzionerima 140 dolara za vakcinaciju
starost, baka, starica

Moskva

13.10.2021. 21:05

Penzionerima 140 dolara za vakcinaciju

Grad Moskva nagradiće sa 140 dolara svakog penzionera koji primi vakcinu ruske proizvodnje protiv korona virusa, najavio je gradonačelnik Sergej Sobjanjin.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve