Svet
09.12.2021. 21:05
R.E.

Dobra inicijativa

Vakcinišeš se i dobiješ 300 evra. Gde to ima?

Vakcina, vakcinacija
Izvor: EPA / ANDREJ ČUKIĆ

Slovački parlament odobrio je plan da se osobama starijim od 60 godina da vaučer u iznosu do 300 evra ukoliko se vakcinišu protiv korona virusa.

Ova mera, koju je izradio ministar finansija Igor Matovič, trebalo bi da poveća stopu vakcinacije, koja je među najnižima od zemalja EU, navodi agencija AP.  Takođe bi trebalo da pomogne zdravstvenom sistemu koji se bori protiv rekordnog porasta novih slučajeva infekcija.

U zemlji koja ima 5,5 miliona stanovnika, do sada je u potpunosti vakcinisano samo 46,1 odsto građana.

Poslanici su sa 97 glasova za i 13 glasova protiv usvojili ovaj plan i složili da će oni koji su primili jednu dozu dozu vakcine do 15. januara dobiti 200 evra u gotovini, a oni koji su do tog datuma primili dve doze, dobiti 300 evra.

Ovaj dogovor, kako navodi AP, predstavlja kompromis jer je vladajuća koalicija u Slovačkoj bila podeljena po pitanju ovog plana.

Prvobitni plan je bio da se ljudima daju vaučeri u vrednosti od 500 evra, ali se tome usprotivila stranka "Sloboda i solidarnost".

Zemlja je u lokdaunu od 25. novembra, a građanima je dozvoljeno da napuštaju svoje domove samo iz određenih razloga, a od petka vlada je pristala da ublaži mere ograničenja za vakcinisane i one koji su nedavno imali kovid 19.

Oni koji su nevakcinisani i koji se nisu preležali virus, moraju da se testiraju na korona virus da bi mogli da idu na posao.

Ostale su otvorene samo radnje u kojima se prodaju osnovne namirnice, navodi AP.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Njujork uveo obaveznu vakcinaciju
vakcine

Za privatni sektor

06.12.2021. 17:50

Njujork uveo obaveznu vakcinaciju

Svi poslodavci privatnog sektora u Njujorku moraće da nalože obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa svojim radnicima prema novim pravilima koja je objavio gradonačelnik Bil de Blazio.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve