Biznis
16.06.2022. 11:17
Beta

Poskupela proizvodnja

Poljoprivrednici traže da se poveća otkupna cena pšenice

pšenica
Izvor: Shutterstock

Nekoliko uruženja poljoprivrednika u Srbiji zatražilo je u četvrtak da država otkupi 200.000 tona pšenice za robne rezerve po 50 dinara po kilogramu.

"Udruženje 'Pančevački ratari', asocijacija 'Agrarni forum' iz Pančeva i 'Građanska neposlušnost' iz Dolova traže da država za robne rezerve otkupi 200.000 tona pšenice iz novog roda, što je oko deset odsto očekivanog prinosa, jer je u mnogim zeljama strateški prehrambeni proizvod, a ne grašak i boranija", navodi se u saopštenju poljoprivrednika.

Dodaje se da "otkupna cena pšenice ovogodišnjeg roda mora biti najmanje 50 dinara za kilogram jer su imputi porasli od 20 do 300 odsto i time znatno poskupeli proizvodne troškove".

Poljoprivrednici su naveli da država Srbija, koja se opredelila za evropske integracije, treba da dozvoli slobodno tržište i dozvoli izvoz žitarica, posebno zbog toga što su magacini puni i pšenice i kukuruza pred žetvu.

"U cilju konkurentnosti naših poljoprivrednika sa evropskim farmerima, država mora vratiti osnovne podsticaje – subvencije po hektaru, kao u EU u iznosu od 200 evra jer se sa sadašnjim podsticajima ne može izdržati", navedeno je u saopštenju poljoprivrednika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vlada povećala kvote za izvoz pšenice i pšeničnog brašna
Pšenica

Usvojene izmene

30.04.2022. 14:59

Vlada povećala kvote za izvoz pšenice i pšeničnog brašna

Vlada Srbije usvojila je izmenu odluke o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom se omogućava povećanje kvota za izvoz pšenice na 220.000 tona i pšeničnog brašna na 23.000 tona na mesečnom nivou.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
16.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve