Biznis
13.12.2021. 11:10
Tanjug

Amerika

Poplave će "progutati" više od tri miliona radnih dana

Poplave
Izvor: Shutterstock

Američka preduzeća će 2022. godine izgubiti više od tri miliona dana poslovanja zbog poplava i suočiće se sa pogoršanjem ekonomskih posledica u narednim decenijama, jer klimatske promene podstiču sve ekstremnije vremenske prilike, upozorili su danas istraživači.

Očekivana šteta u narednoj godini, zasnovana na procenjenim trendovima, predstavlja godišnji gubitak od skoro 50 milijardi dolara za lokalne ekonomije u gradovima od Majamija do Pitsburga, prema istraživanju Frst Strit Foundacije, neprofitne organizacije koja se bavi mapiranjem klimatskih rizika.

U novoj studiji, istraživači su dali sveobuhvatan pogled na očekivani rizik od poplava za preduzeća i lokalne ekonomije u Sjedinjenim Državama, pretnju koja se često potcenjuje jer se fokus obično stavlja na poplavljene domove i materijalne gubitke domaćinstava, prenosi Tomson Rojters Fondacija.

Posle nas - potop

Klimatske promene

Poplave, klimatske promene

Klimatske promene

16.08.2021. 11:23

Posle nas - potop

"Ovo je sasvim druga dimenzija rizika od poplava. Reč je o komercijalnim aktivnostima, o ekonomskoj aktivnosti koja podupire čitavu zajednicu", kaže DŽeremi Porter, šef istraživanja i razvoja u Fondaciji Frst Strit.

Ukupno, lokalna preduzeća u SAD mogla bi da izgube zbog poplava 3,1 milion radnih dana u 2022, a procenjuje se da će ta cifra dostići 4,0 miliona do 2052. godine kako pretnje od poplava budu rasle, navodi se u studiji.

Istraživači su otkrili da je otprilike 730.000 maloprodajnih, poslovnih i stambenih objekata sa više stambenih jedinica danas u opasnosti od projektovane štete od poplava u Sjedinjenim Državama.

Područja visokog rizika uključuju i metropole Majami i Njujork, priobalna mesta u kojima se mogu očekivati povećane pretnje, ali i gradove u unutrašnjosti poput Pitsburga, koji leži na ušću tri reke.

Prema Porteru, Nešvil u Tenesiju i Sinsinati i Kolumbus u Ohaju su drugi gradovi umerene veličine u unutrašnjosti koji su takođe izloženi znatnom riziku od poplava usled izlivanja obližnjih reka i ekstremnih padavina.

"Obično se razmišlja o gradovima na obalama mora i okena, ali je veoma važno da ne zanemarujemo reke i potoke", rekao je Stiven Rotštajn iz Ceresa, neprofitne organizacije sa sedištem u SAD koja radi na preoblikovanju ekonomskih sistema radi rešavanja klimatskih i drugih rizika.

U studiji se kao primer navodi Bej Siti u Teksasu, oko 80 milja jugozapadno od Hjustona, gde se procenjuje da će se broj objekata koji će biti oštećeni u poplavama tokom 30 godina povećati za 5,8 procenata.

Ali, i taj mali procentualni porast broja oštećenih objekata dovešće do rasta procenjene ekonomske štete za više od 900 posto u navedenom periodu, prema rezultatima ovog istraživanja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
29.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve