Biznis
24.11.2021. 15:05
Tanjug

Obuzdavanje cene goriva

Poslušali Bajdena: Japan izbacuje na tržište naftu iz strateških rezervi

Cena goriva, gorivo, nafta 24.11.2021.
Izvor: Tanjug / AP / Noah Berger

Japan će izbaciti na tržište nekoliko stotina hiljada kilolitara nafte iz svojih nacionalnih rezervi, ali tajming plan prodaje još nije određen, rekao je novinarima ministar industrije Koiči Hagiuda.

Japanski premijer Fumio Kišida je ranije najavio da će njegova vlada staviti u promet deo nafte iz rezervi, na zahtev SAD-a, na način kojim se ne krši japanski zakon, koji dozvoljava prodaju iz rezervi samo ako postoji rizik od prekida snabdevanja, prenosi Rojters.

Jedan kilolitar odgovara količini od 6,29 barela nafte.

Japanski poslovni dnevnik Nikkei objavio je prethodno da će Japan pustiti u promet oko 4,2 miliona barela nafte.

Bela kuća je saopštila u utorak da će iz američkih strateških rezevi nafte pustiti u prodaju 50 miliona barela u koordinisanoj akciji sa drugim zemljama među kojima su i Kina i Indija.

Američki predsednik DŽo Bajden je pozvao prošle nedelje više zemalja velikih kupaca nafte, među kojima i Indiju, Japan, Koreju, Veliku Britaniju i Kinu, da deo svojih strateških naftnih rezervi stave na tržište, kako bi se obuzdale cene gasa i goriva koje su dostigle višegodišnje rekordne nivoe.

Bajdenov poziv na zajedničku koordinisanu akciju na tržištu nafte usledio je nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici u više navrata odbili zahteve SAD-a da ubrzaju povećanje proizvodnje.

Saopštenje Bele kuće o puštanju 50 miliona barela iz strateških rezervi nije međutim dovelo do željene reakcije na tržištima, budući da su cene "crnog zlata" neočekivano ojačale juče na više od 80 dolara po barelu, pri čemu na nedeljnom nivou beleže rast od čak 3,0 procenta, izveštava Rojters.

Cena fjučersa severnomorske nafte Brent, koja je u sredu na azijskom trgovanju prvo krenula nizbrdo, preokrenula je gubitke i ojačala za 0,15 posto na 82,43 dolara po barelu, dok su fjučersi američke nafte WTI porasli za 0,33 procenta na 78,76 dolara po barelu.

Ovakvo kretanje cena, prema tumačenju britanske agencije, sugeriše da trgovci smatraju američko stavljanje u opticaj 50 miliona barela iz rezervi nafte nedovoljnim da se obuzdaju cene.

Količina od 50 miliona barela "pokriva" dva i po dana američke potražnje za gorivom.

U međuvremenu, i Indija je saopštila da će iz svojih rezervi pustiti u prodaju 5,0 miliona barela nafte, dok je Britanija najavila da će dozvoliti "oslobađanje" 1,5 miliona barela nafte iz privatnih rezervi na dobrovoljnoj osnovi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Energetska kriza: Gde smo mi u svemu tome
Gas 18.10.2021.

Gasa sve manje, a cene...

18.10.2021. 16:05

Energetska kriza: Gde smo mi u svemu tome

Svet nezadrživo hrli ka energetskoj krizi, a da li je krivac za to isključivost ruskog "Gasproma" i pritisak na EU da prihvati "Severni tok 2" ili su razlozi mnogo dublji i gde je u svemu tome Srbija?
Close
Vremenska prognoza
light rain
21°C
17.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve