Biznis
19.11.2022. 23:15
Beta

Brankica Janković

"Preduzetnice moraju imati ista prava na porodiljsko odsustvo"

Žene preduzetnice
Izvor: Shutterstock

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da je neophodno potpuno izjednačavanje preduzetnica, žena koje samostalno obavljaju delatnost, u odnosu na žene koje su zaposlene kod poslodavca, kada je u pitanju ostvarivanje prava na porodiljsko odsustvo i odsustvo radi nege deteta.

Ona je, povodom Međunarodnog dana preduzetnica - 19. novembra, podsetila da je Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju podnela više inicijativa da se to uradi.

Prema njenim rečima, "nejednak tretman nema razumno opravdanje i favorizuje samo jedan oblik radnog angažovanja - radni odnos kod poslodavca".

"Na ovaj način se demotiviše žensko preduzetništvo, a majke moraju da biraju između karijere i materinstva", istakla je Janković.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

(Ne)očekivani podaci: Za žene je radno vreme često duže od 11 sati
žene

Istraživanje

09.08.2022. 21:25

(Ne)očekivani podaci: Za žene je radno vreme često duže od 11 sati

Žene posle osmočasovnog radnog vremena za koje su plaćene, nekad očekuje dodatno i više od pet sati neplaćenog rada u domaćinstvu, dok je prosek vremena koje provedu u ovim poslovima tri sata svakodnevno, pokazali su rezultati istraživanja koje je na teritorijama sedam vojvođanskih lokalnih samouprava sprovela Akademija ženskog preduzetništva.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
8°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve