Biznis
22.12.2022. 14:41
Beta

Saopštio je sindikat

Prekinut štrajk u rudniku Resavica, država ispunila zahteve

Rudnik, rudar
Izvor: Shutterstock

Predsednik sindikata "Nezavisnost" JP PEU Resavica Slobodan Lupšić rekao je u četvrtak da je postignut dogovor sa predstavnicima države o ispunjenju njihovih zahteva i da rudari prekidaju štrajk, danas od treće ili sutra od prve smene.

On je za Betu, posle razgovora pregovaračkog tima i vršioca dužnosti direktora JP "Resavica" Saše Spasića sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović i ministrom finansija Sinišom Malim rekao da je, posle teških pregovora, postignut dogovor.

"Ispunjen nam je zahtrev da se radni sat od 1. janura 2023. godine poveća za 12,5 odsto i da se nadoknada za topli obrok sa 200 podigne na 300 dinara dnevno", rekao je Lupšić.

Istakao je da je podjednako važno da je država pristala da se dug za rudnu rentu plati u ratama i da se pokrene rudnik "Soko" koji od nesreće u aprilu ne radi, a može značajno da utiče na prihode preduzeća.

Lupšić je rekao da će se rezultati današnjih finalnih razgovora popodne biti saopšteni odborima sindikata i da nema razloga da se ne prekine obustava rada u četvrtak od treće smene ili u petak ujutro od prve smene.

Dodao je da su razgovori od prošle nedelje do danas bli teški, ali korektni i konstruktivni i da se zahvaljuje ministrima Đedović i Malom, a posebno predsedniku Aleksandru Vučiću koji je, kako je rekao, razumeo njihov položaj.

Prosečne plate u JP PEU "Resavica" su 65.000, a radnici koji su skoro počeli da rade imali su plate 42.000-43.000 dinara.

I Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je na današnjem sastanku sa reprezentativnim sindikatima JP PEU Resavica postignut dogovor oko zahteva i da se obustavi štrajk u tom preduzeću.

Na sastanku je, kako je navedeno, "ocenjeno da je u interesu i preduzeća i zaposlenih da se što pre obnovi redovan proces rada, uz dogovor o nastavku rešavanja problema u tom preduzeću kroz dijalog i stalnu komunikaciju".

Dodaje se da je dogovorena i dinamika kojom će se ispuniti preostali zahtevi za otvaranje rudnika "Soko", kako bi proizvodnja u tom rudniku mogla da se nastavi početkom naredne godine uz poštovanje svih zahteva u vezi sa bezbednošću zaposlenih, kao prvog preduslova.

Ističe se da je dogovoreno da Ministarstvo rudarstva i energetike, zajedno sa predstavnicima poslovodstva i reprezentativnih sindikata "nastavi dijalog u vezi sa pronalaženjem dugoročno održivih rešenja za probleme u JP PEU Resavica, koji bi vodili ka modernizaciji i optimizaciji proizvodnje u rudnicima, većoj održivosti poslovanja i poboljšanju uslova rada rudara".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Hvala što radite da bismo i za praznike imali struju"
KOSTOLAC TERMOELEKTRANA VUCIC

Aleksandar Vučić

19.12.2021. 11:42

"Hvala što radite da bismo i za praznike imali struju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je termoelektranu u Kostolcu i zahvalio rudarima zbog toga što rade i na praznike kako bi građani imali struju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve