Biznis
21.03.2023. 09:05
R. E. / DPA

Nordijski model zakona

Kažnjavati klijente, a ne prostitutke?

prostitucija, prostitutka
Izvor: Shutterstock

Nemačka treba da primenjuje nordijski model zakona o prostituciji koji kažnjava ljude koji plaćaju za seks - stav je oganizacije žena Socijaldemokratske partije Nemačke, jedne od tri vladajuće partije.

"Zakon o prostituciji u Nemačkoj je propao," rekla je predsednica radne grupe Socijaldemokratskih žena Marija Nojhl (Maria Noichl) za Rajniše post (Rheinische Post) od ponedeljka. 

Zakonom je 2002. tadašnja vlada pokušala da poboljša pravni i socijalni položaj prostitutki. Cilj je bio izvući žene koje su se bavile prostitucijom iz tabua i pomoći im da dobiju socijalno osiguranje, rekla je Nojhl.

"Postigli smo upravo suprotno. Liberalizacija nas je pretvorila u zemlju koja kao sunđer upija sve koji zarađuju od prostitucije." Prodaja ženskog tela postala je legalna i žene pate još više."

"Volela bih da Nemačka uvede nordijski model koji kažnjava mušterije," rekla je Nojhl dodajući da tada samo ljudi koji plaćaju za seks mogu krivično da odgovaraju.

Nordijski model se, na primer, primenjuje u Švedskoj, i on pored zabrane plaćanja seksualnih usluga, nudi i seksualno obrazovanje mladih, programe rehabilitacije i dekriminalizacije prostitutki.

Prostitucija je u Nemačkoj odavno legalna. Međutim, od 2016. je svesno korišćenje usluga prinudne prostitucije kažnjivo, piše DPA.

Anketa

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Elitna prostitucija u Srbiji: Istinita priča makroa
prostitucija, donji veš

Intervju

19.12.2021. 19:53

Elitna prostitucija u Srbiji: Istinita priča makroa

"Bio sam makro. Mnogi kažu da sam važio za jednog od najpoznatijih i najuspešnijih makroa u regionu. Organizovao sam prostituciju koja se nije odvijala u mračnim haustorima ili memljivim stanovima, već u ekskluzivnim prostorima i najvišim društvenim krugovima“, piše na koricama knjige koja svojim izgledom, ali i naslovom, privlači pažnju na prvi pogled: "Mnoga lica Marije Magdalene“, autora Mihaila Maksimovića, nekada makroa, a sada pisca.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
23°C
29.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve