Biznis
16.06.2022. 19:10
Beta

Počinje berba

Rod višanja bolji nego što se očekivalo, poznata i cena otkupa

Višnje
Izvor: Shutterstock

Za nekoliko dana počinje berba višanja u prokupačkom kraju, a najavljena otkupna cena, zavisno od kvaliteta će se kretati od 50 do 70 dinara po kilogramu, kazali su za agenciju Beta proizvodjači u tom kraju.

Kako su naglasili, iako se zbog suše činilo da će ove godine rod da podbaci kiša koja je pala sto posto je popravila stanje tako da je rod višanja sada sasvim zadovoljavajući i u plodu ima dovoljno suve meterije i šećera.

Ponuđenom otkupnom cenom proizvođači su za sada su zadovoljni ali se plaše da bi ona mogla da padne tokom berbe, kako je to bivalo i ranijih godina.

Takođe se brinu da će i cena berača od 20 dinara po kilogramu, koliko je bila prošle godine, umnogome povećati njihove troškove i umanjiti zaradu.

"Višnja je ove godine dobro rodila, dobrog je kvaliteta ali cenu će diktirati tržište i izvoz koji je poremetio rat u Ukrajini", kažu otkupljivači.

Oblačinska višnja je na teritoriji Prokuplja zasadjena na površini od preko 2.000 hektara, sa koje se godišnje ubere do 2.500 vagona tog voća.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U kojem voću i povrću ima najviše pesticida
jagode, spanać

Istraživanje u SAD

10.04.2022. 16:05

U kojem voću i povrću ima najviše pesticida

Jagode i spanać, zajedno sa keljom i kupusom i zelenilom senfa, na vrhu su liste prljavog neorganskog voća i povrća na osnovu količine pesticida pronađenih u uzorcima, pokazao je Godišnji izveštaj Radne grupe za zaštitu životne sredine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
16.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve