Biznis
01.12.2022. 13:21
Beta

Moskva

Rusi u švajcarskim bankama čuvaju više od 40 milijardi evra

novac, evri
Izvor: Shutterstock

Švajcarska je saopštila da je u njenim bankama deponovana 46,1 milijarda franaka (46,4 milijarde evra) imovine ruskih državljana i pravnih lica od kada su Moskvi uvedene sankcije ranije ove godine.

Švajcarska, koja nije članica Evropske unije ali ima bliske odnose sa njom, uvela je sankcije EU Rusiji nakon što je Moskva počela invaziju na Ukrajinu u februaru.

Sankcijama je, između ostalog, zabranjeno primanje depozita većeg od od 100.000 franaka od ruskih gradjana i pravnih lica, kompanija ili organizacija. 

Postojeći depoziti veći od te sume morali su biti prijavljeni švajcarskom Državnom sekretarijatu za ekonomske poslove do početka juna.

Sekretarijat je saopštio da je 123 građana i pavnih lica sa bankama u Švajcarskoj ostvarilo 7.548 "poslovnih odnosa" ukupne vrednosti od 46,1 milijarde franaka (46,7 milijardi evra).

Još 294 "poslovna odnosa" u iznosu od 400 miliona franaka (405,6 miliona evra) ostvareno je sa Belorusijom, bliskom saveznicom Rusije.

Državljani Švajcarske, ili države u Evropskom ekonomskom prostoru, ili oni koji imaju privremenu ili stalnu boravišnu dozvolu neke od tih država, nisu pogođeni sankcijama i zabranom prenosa novca drugoj strani na čuvanje, dok se depoziti ispod 100.000 franaka ne prijavljuju.

Sekretarijat je naglasio da se "nivo prijavljenih depozita zbog toga ne može izjednačiti sa ukupnim iznosom sredstava ruskog porekla koja se čuvaju u Švajcarskoj".

Oko 7,5 milijardi franaka finansijske imovine zamrznuto je u Švajcarskoj zbog sankcija zaključno sa 25. novembrom. To su sredstva u vlasništvu, ili pod direktnom kontrolom osoba, kompanija i organizacija koje su pod EU sankcijama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sankcije Rusiji – pitanje je sad
sankcije Rusiji

Kolumna

26.10.2022. 09:51

Sankcije Rusiji – pitanje je sad

Neutralnost i razvlačenje unedogled sa (ne)uvođenjem sankcija Rusiji, kupovina vremena u nadi da će se rat u Ukrajini brzo završiti sigurno neće doneti ništa dobro Srbiji – bar tako poručuju zvaničnici sa Zapada.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve