Biznis
30.07.2021. 13:07
Tanjug

Izgradnja gasovoda

"Srbija će postati zemlja za transport gasa"

Aleksandar Vučić, 30. 7. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / RADE PRELIC

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko naglasio je, nakon obilaska radova na izgradnji kompresorske stanice "Velika Plana", u okviru projekta izgradnje gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, da se nalaze na evropskom gradilištu na kojem se gradi evropski projekat.

Bocan Harčenko je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obišao radove u Velikoj Plani, a tom prilikom Vučiću je zahvalio na principijelnom stavu po pitanju snabdevanja Srbije gasom.

Prema njegovim rečima, gasovod se potpuno uklapa u sve standarde, a obezbeđivaće sve što se uklapa u pojam energetske bezbednosti u Srbiji, Bugarskoj i Mađarskoj.

"Povećaće energetsku bezbednost i u centralnoj Evropi, ali i u drugim delovima Evrope. Ovo je velika stvar, ovde se vidi da je ovo, ustvari, evropski projekat u Srbiji koja se zalaže za snabdevanje i sebe, ali i drugih", dodao je Bocan Harčenko.

"Srbija će dobiti novi gas, postaće i zemlja za transport gasa što znači i povećanje prihoda i ekonomskog, privrednog, pre svega, ali i političkog statusa", ukazao je Harčenko.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da u svetu vlada velika borba za novac, jer bogati žele da ostanu bogati, ali ne mogu više da doprinose i proizvode kao ranije i da je zato za Srbiju važno da obezbedi energetsku bezbednost kao i da osigura sopstvene resurse.

Vučić je u Velikoj Plani na pitanje da li kompresorska stanica koja se gradi znači da ćemo imati kvalitetniji gas i povoljniju cenu gasa, rekao da ne može reći da će cena biti povoljnija.

"Sve cene idu u nebo, bakar je skočio na 10.000 dolara po toni. Pogledajte kako raste čena čelika. Jedan razlog je korona, jer ljudi nisu trošili, pa sada skaču cene. Drugi razlog je pokušaj zaustavljanja tržišta, odnosno mera za zaustavljanje kineske, ruske i svake druge konkurencije sa istoka, što se izjalovilo, jer tržište uvek pronađe krivinu“, objasnio je on.

Vučić je kazao da je veoma uplašen zbog karbon taksi, jer će one izazvati haos u svetu. Ocenio je da se ta taksa uvodi zbog Kineza, a sve pod vidom zaštite životne sredine. Na to će, upozorava, Kinezi uvesti tri puta gore mere protiv njih, a usled toga "nagrabusićemo smo svi mi ostali".

"Nadam se da ćemo imati dovoljno snage da sve prevaziđemo. Zbog toga je važna energetska bezbednost, da se mi osiguramo. Srećan sam što imamo zlata, bakra, čelika, toplo i hladno valjanog lima, što smo obezbeđeni hranom, ali moramo sve te resurse da osiguramo“, poručio je on.

Vučić je objasnio da se cena gasa formira na svetskom tržištu, ali i da imamo više od 100 dolara jeftinij gas nego što je na tržištu i to zahvaljujući dogovoru sa ruskom stranom.

Što se tice kvaliteta gasa, ovo je, prema njegovim rečima, najkvalitetniji - 97 odsto metana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zorana Mihajlović: "Niko neće ostati bez posla, Srbija neće ostati bez struje"
Zorana Mihajlović

Bez otpuštanja u EPS-u

27.05.2021. 13:05

Zorana Mihajlović: "Niko neće ostati bez posla, Srbija neće ostati bez struje"

Neistina je da neko želi da ostavi radnike EPS-a bez posla, kaže ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i dodaje da niko nije doneo odluku da se termoelektrane gase do 2030. godine.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
-2°C
25.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve