Biznis
09.04.2024. 14:48
Beta

Ministarka objasnila

S kim je to Srbija udružila berzu električne energije i šta to tačno znači

struja
Izvor: Shutterstock

Srbija, Slovenija i Mađarska udružile su berze električne energije, što će omogućiti jednostavnije i efikasnije trgovanje električnom energijom u regionu, rekla je ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović.

"Ovo je veliki dan za ubrzavanje daljeg razvoja našeg elektroenergetskog sistema. Regionalnoj berzi, koju su osnovale Srbija i Slovenija, pridružila se Mađarska, a Elektromreža Srbije (EMS) postaje vlasnik 25 odsto berze električne energije u Sloveniji i Mađarskoj", rekla je Đedović Handanović, a u saopštenju prenelo Ministarstvo.

Zajednička platforma za trgovanje na sve tri berze dodatno će, kako je rekla, podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i obezbediti snažno i pouzdano tržišno okruženje, neophodno za nove investicije.

Dodala je da će povezivanje pozitivno uticati na razvoj i integraciju obnovljivih izvora energije u regionu.

Sporazumom u vezi sa BlueSky projektom koji je danas potpisan u Budimpešti, mađarska berza električne energije, (HUPX), pridružila se prvoj regionalnoj berzi električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu (ADEX), koju su 2022. osnovali srpski i slovenački operater prenosnog sistema i evropska berza električne energije, (EPEX SPOT).

Sedište kompanije ADEX koja će upravljati srpskom, slovenačkom i mađarskom berzom biće u Budimpešti.

"Ovo spajanje donosi nam višestruke koristi, približava nas jedinstvenom evropskom tržištu, dok za sve učesnike omogućava olakšan pristup jedinstvenoj usluzi za trgovanje", rekla je generalna direktorka EMS Jelena Matejić.

Osim toga, prema njeni rečima, postoji još jedan važan benefit za Srbiju, spajanjem berzi stvoreni su uslovi da EMS sarađuje sa mađarskim operatorom prenosnog sistema, MAVIR, u procesu spajanja dan-unapred tržišta sa jedinstvenim tržištem Evrope, što je ispunjenje jednog od preduslova za Srbiju, za ukidanje CBAM (karbonske) takse.

Sporazum o udruživanju tri berze potpisali su direktori prenosnih sistema Srbije, Mađarske i Slovenije i evropske berze EPEX SPOT, kao akcionara u kompaniji ADEX.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve