Biznis
07.02.2023. 20:05
R.E

Nezapamćeni nivoi

Investicije u "čistu" energiju nastavljaju da rastu

sijalica, zelena energija
Izvor: Shutterstock

Investiranje u "čistu“ ili "zelenu“ energiju dostižu nezapamćene nivoe i čini se da će u skorijoj budućnosti dostići nivo investiranja u sektor fosilnih goriva, nakon što je 2022. godine dostiglo rekordni nivo od bilion dolara.

Ovi podaci objavljeni su u skorašnjem izveštaju "BlumbergNEF“-a, koji se bavi istraživanjem energenata i obnovljivih izvora energije.

"Naši nalazi okončali su svaku raspravu o tome kako će energetska kriza uticati na usvajanje čiste energije“, rekao je Albert Čung, šef globalnih analiza ove organizacije, i dodao da je "ulaganje u ekološki prihvatljive energetske tehnologije na ivici da nadmaši investicije u fosilna goriva i verovatno se neće se zaustaviti“.

Prema izveštaju, investicije u sektore kao što su obnovljivi izvori energije, nuklearna energija, vozila sa nultom emisijom ili projekti za reciklažu prošle godine iznosile su 1,1 bilion dolara, što odgovara investicijama u sektoru fosilnih goriva. Globalna potrošnja na "zelenu“ tehnologiju porasla je za više od 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a prvi put je ukupna investicija premašila prag od triliona.

U okviru ovog izveštaja "BlumbergNEF“ daje procenu globalnih investicija u fosilna goriva, uključujući one koje se kreću uzvodnim, srednjim i nizvodnim tokovima, kao i neumoljivu proizvodnju fosilne energije. Ova cifra, dobijena nezavisno u svrhu poređenja, procenjuje se na 1,1 bilion dolara u 2022. godini – ista cifra kao i ukupna investicija u polje "zelene“ energije.

Energetska kriza koja je usledila nakon ruske invazije na Ukrajinu dovela je do povećanja potrošnje obnovljivih izvora energije 2022. godine, navodi se u izveštaju. Istovremeno, ulaganja u tradicionalnu energiju takođe su porasla kako bi se ojačala energetska sigurnost.

Dok neki američki zakonodavci žele da SAD pumpaju investicije u više tradicionalnih izvora energije, poput nafte i gasa, kako bi smanjile zavisnost od velikih svetskih proizvođača, najpre Rusije i Bliskog istoka, drugi naglašavaju da su geopolitički šokovi idealan podsticaj za promociju vetroelektrana, solarnih, nuklearnih i drugih opcija koje emituju manje ugljenika i mogu se kontrolisati na hiperlokalnom nivou, i koje bi ponekad služile samo kao ekstenzija fabrika ili preduzeća kojima treba više energije.

Gotovo svaki sektor čiste energije obuhvaćen u izveštaju dostigao je novi rekordni nivo ulaganja u 2022. godini, uključujući obnovljive izvore energije, skladištenje energije, elektrificirani transport, elektrifikovanu toplotu, hvatanje i skladištenje ugljenika, vodonik i proizvodnju ekološki prihvatljivih materijala. Samo investicije u nuklearnu energiju nisu postavile rekord, ostajući na istom nivou.

Na globalnom nivou, obnovljiva energija je bila najveći sektor sa ukupnim investicijama vrednim oko 495 milijardi dolara, a nakon njega na listi slede elektrificirani transport i elektrifikovana toplota. Sektor obnovljive energije se godinama unazad postepeno razvija i privlači sve veće investicije, dok se druga dva top sektora na listi pojavljuju i razvijaju tek nešto blizu decenije.

Energetski sektor koji se bavi korišćenjem hidrogena dobio je najmanji udeo prošlogodišnjih investicija, sa samo 1,1 milijardu dolara u 2022. godini (0,1% od ukupnog broja), uprkos velikom interesovanju privatnog sektora i rastućoj političkoj podršci, piše u izveštaju BNEF-a, mada se čini da ako interesovanje za "zelenu“ energiju ostane na tako visokom nivou, i ovaj sektor će se uskoro dalje razvijati i privlačiti ogromnu količinu investicija.

To pokazuje podatak da su se investicije u ovaj sektor gotovo utrostručile u odnosu na prethodnu godinu. To je izvor energije koji može naći posebnu upotrebu za napajanje voznih parkova, kao što su dostavni kamioni ili autobusi javnog prevoza.

Gotovo polovina svih svetskih investicija u nove obnovljive izvore energije desila se u Kini, posebno u sektoru prerade čelika, obnovljivih izvora energije, kao i u električne automobile. Kina se obično nalazi na vrhu liste najvećih zagađivača na svetu, slede SAD, a Indija je na trećem mestu. Pozicije Kine i SAD variraju, doduše, ako se u obzir uzme razmatranje brojki u odnosu na broj stanovnika ove dve zemlje.

Izveštaj takođe navodi da je korporativno finansiranje povezano sa klimatskom tehnologijom u 2022. godini iznosilo 119 milijardi dolara. Ova kategorija investicija, koja nije uključena u gore navedenih 1,1 bilion dolara, opisuje finansiranje koje su prikupile kompanije za klimatsku tehnologiju, bilo sa javnih tržišta ili od privatnih investitora. Ova cifra predstavlja pad od 29 odsto u odnosu na prethodnu godinu, u potpunosti vođen smanjenjem javne ponude akcija tokom složene godine na globalnim berzama.

Ipak, čak i sa prekretnicom od triliona dolara, potrošnja na tehnologiju i resurse za prelazak na obnovljivu i "zelenu“ energiju moraće da se utrostruči, i to brzo, da bi se postigao cilj neto nulte emisije do 2050. godine, kažu analitičari grupe BNEF.

Značajna smanjenja emisija u narednim godinama i decenijama neke grupe smatraju kritičnim za usporavanje zakiseljavanja okeana, erozije obala i brutalnih vrućina i suše koje koštaju živote i ugrožavaju ekonomsku stabilnost, posebno u zemljama u razvoju.

Sa dodatne 274 milijarde dolara uložene u elektroenergetsku mrežu, ulaganje u energetsku tranziciju u 2022. godini dostiglo je 1,38 biliona dolara. Za poređenje, svet bi u "čistu“ energiju trebalo da uloži u proseku 4,55 biliona dolara svake godine tokom ostatka ove decenije kako bi se napredovalo ka scenariju nultih emisija, koji BNEF navodi kao nužan za opstanak čovečanstva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

EU: Energije vetra i sunca obezbedile više struje od prirodnog gasa
vetrenjače, solarne ploče

U 2022. godini

31.01.2023. 19:16

EU: Energije vetra i sunca obezbedile više struje od prirodnog gasa

Energije vetra i sunca obezbedile su zemljama Evropske unije prvi put 2022. godine više struje od prirodnog gasa, saopštila je britanska ekološka grupa Ember i dodala da je 2022. bila godina energetskog preokreta zbog rata u Ukrajini.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve