Biznis
10.08.2022. 19:20
Beta

Narodna banka Srbije

Šta je sve uticalo na povećanje deviznih rezervi u julu

Narodna banka Srbije
Izvor: Shutterstock

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju jula ove godine iznosile su 15 milijardi i 22,8 miliona evra i bile su za 247,1 milion evra više nego na kraju prethodnog meseca, objavila je NBS.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 137 odsto i gotovo pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula iznosile su 12,3 milijarde evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su više za 427,2 miliona evra.

Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu (neto priliv po osnovu kupovine deviza i svop transakcija u iznosu od 367 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi u julu dodatno su uticali - upravljanje deviznim rezervama, donacije i prilivi po drugim osnovima (ukupno u neto iznosu 94,8 miliona evra).

Ti prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu devizne obavezne rezerve banaka usled uobičajenih aktivnosti banaka (164,7 miliona evra), dospelih deviznih državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu (76,7 miliona evra), kao i neto razduženja države po osnovu kredita i po drugim osnovima (ukupno 60,8 miliona evra), navela je centralna banka u saopštenju.

Kako je istaknuto, efekat tržišnih faktora u julu bio je pozitivan u neto iznosu od 87,5 miliona evra, prevashodno po osnovu nastavka jačanja američkog dolara u odnosu na evro na međunarodnom tržištu (dolar je u julu ojačao prema evru za 2,5 odsto).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je milijardu i 64,3 miliona evra i bio je za 148,3 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

U prvih sedam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno oko 5,4 milijarde evra.

Vrednost dinara prema evru u julu gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u julu neto kupila 435 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala milijardu i 355 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbija relativno dobro prebrodila krizu
Berza

NBS

23.06.2022. 19:15

Srbija relativno dobro prebrodila krizu

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Željko Jović izjavio je da je Srbija relativno dobro prebrodila krizu, izazvanu pandemijom kovida 19 i da je odgovor NBS i Vlade bio pravovremen, sveobuhvatan i odgovarajući.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve