Biznis
10.12.2019. 17:22
BBC

Zašto uvek trošimo više više vremena i novca kada nešto kupujemo drugima?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Istraživanja pokazuju da gotovo uvek potrošimo više vremena i novca kada nešto kupujemo drugima. U isto vreme, naučnici tvrde da postoje dva uzroka tome - biologija i psihologija, piše BBC.

Naime, istraživanja su pokazala da ćemo svesno ili nesvesno uvek potrošiti više novca na dalju rodbinu nego na bliske prijatelje. Uzrok ovome je primitivna želja svake vrste, a to je opstanak i širenje gena. S obzirom na to da definitivno više genetskog materijala dijelimo sa rođacima, logično je da na njih više novca potrošimo, tvrde naučnici.

Kada je u pitanju psihologija čoveka, istraživanje koje je Sprovela Elizabet Dun, profesorka psihologije na Univerzitetu British Columbia, sastojalo se iz toga da je svojim učenicima dala dve novčanice od pet i 20 dolara i da su oni morali da odluče koju novčanicu će potrošiti na sebe, a koju na nekog drugog. Zanimljivo je da su učenici koji su potrošili 20 dolara na druge bili srećniji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Darivanje poklona je jedan od načina na koji ljudi grade veze. Osobe koje imaju dobre odnose sa ljudima u svojoj okolini često se osećaju bolje i imaju više samopozdanja. Naravno, količina novca koju ćete potrošite na drugu osobu zavisi i od toga koliko je jaka veza između vas. Ako je suditi prema rezultatima ovog istraživanja, najjača veza je ona koju imaju roditelj i dete. Naime, istraživanje je pokazalo da su roditelji u proseku spremni da potroše 330 dolara na poklon za dete, 196 dolara na supružnika, 90 na članove uže porodice i 50 na najboljeg prijatelja.

Zanimljiva je činjenica da roditelji, bez obzira na to koliko novca imaju, gotovo podjednako troše na svoju decu što znači da se oni sa manje novca odriču više kako bi njihova deca imala isto što i njihovi vršnjaci.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
23.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve