Biznis
16.01.2020. 18:59
R. E. / Index. hr

ŽELITE DA OSTVARITE SVOJE CILJEVE? - Usvojite ove četiri navike

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Život ima običaj da upropasti naše savršene planove, ali u više situacija sabotiramo sami sebe. Tražimo izgovor kako bismo opravdali činjenicu da nismo ostvarili određeni cilj, sami sebi postajemo najveći neprijatelj. Došlo je vreme da tome stanemo na kraj. TED talks predavači su napravili kratku listu predloga, koji bi vam trebali pomoći da ostvarite svaki cilj koji ste zamislili, piše Index.hr.

1. Definirajte svoje strahove, a ne ciljeve

Razmislite koje ciljeve odlažete za "pravi trenutak"? Šta vas to zadržava? Čega se bojite? Na komad papira napišite najgore stvari koje vam se mogu dogoditi ako ne uspete ostvariti određeni cilj. Razmislite šta ćete učiniti kada se to dogodi i šta biste mogli učiniti kako biste sprečili negativan ishod.

Ovaj način gledanja na situaciju vam može pomoći da razbijete ciklus "samoparalize".

2. Izbacite reči "dobro sam" iz svakodnevnog života 

Zašto su vaši ciljevi posljednja rupa na svirali? Upravo zbog tog "dobro sam" stava. Ta grozna konstatacija vam govori da je u redu što ste nezadovoljni poslom koji obavljate, da je u redu što imate višak kilograma i što ste u lošoj vezi. Te reči čine da zaista poverujete da je sve u vašem životu sasvim dobro i da nemate potrebu bilo šta da promenite.

Potrebno vam je buđenje. Vreme je da prestanete da se zadovoljavate osrednjim stvarima u životu. Postavite prioritete, tako da umesto "dobro sam" budete sjajno, odlično i super.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

3. Radoznalo pristupite svojim preprekama

Psihijatar Judson Brewer kaže da se često možemo naći u situaciji u kojoj nam sićušni glas u glavi govori kako bi bilo mnogo bolje gledati Netflix, umesto toga što trenutno radimo. Ne bismo se trebali prepustiti ovoj potrebi, već je ispitati. Radoznalost je oduvek bila najbolje oružje protiv odvlačenja pažnje.

Povezane vesti - KAKO BITI PRODUKTIVNIJI NA POSLU? Postavite ciljeve, jedite zdravo…

Kada nešto radite ili stvarate, obratite pažnju o čemu još razmišljate. Je li vam dosadno? Jeste li uplašeni ili frustrirani? Ovo saznanje vam može pomoći da shvatite šta vas koči, kako biste to rešili i nastavili da stvarate.

4. Prigrlite svoje male pobede

Iza svakog trijumfa se krije mnogo malih pobeda. Slavite sve te sitne uspehe, oni su vas približili konačnom trijumfu. Male pobede su važne jer vam pokazuju koja strategija funkcioniše, koje segmente možete da poboljšate, kako biste sigurno stigli do cilja.

Majstorstvo nije posvećenost cilju, već konstantna potera. Kada prigrlite sve svoje male pobede, možete sebe gurati kako biste ostvarili mnogo više nego što ste ikada sanjali da možete.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
24°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve