Društvo
14.03.2019. 16:23
Đoko Kesić/Foto: Milena Đorđević

NAŠAO SAM LEK KOJI UBIJA KANCER

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Naš sistem se zasniva na specifičnom gađanju kancerogenih ćelija. Zato se takva terapija naziva ciljanom terapijom. Ona nam omogućava da imune ćelije ostanu zdrave i imunski sistem u funkciji. Nažalost, to nije moguće s hemioterapijom, koja uništi i zdrave ćelije. Ipak je u nekim situacijama bitno davati hemioterapiju, ali sa dobrom kontrolom lekara koji zna dobro da dozira terapiju pacijentu

 

U srpskoj javnosti nije Vas bilo izvesno vreme. Na kojem projektu trenutno radite kad je reč o naučnim istraživanjima na rešenjima najvećeg problema današnjice, kancera?

- Moja prva firma, „PIQUR Therapeutics", i dalje radi na razvoju našeg prvog leka PQR309 ili „bimiralisib". To je lek koji blokira dva enzima, PI3K i mTOR, i tako sprečava proizvodnju šećera u kancerogenim ćelijama. Ovaj lek je trenutno u fazi dva ispitivanja za različite tvrde tumore, kao i za non-melanom kože.

Najavljivali ste da radite na još jednom leku protiv raka. Koliko se da razumeti, to je neka vrsta inovativne terapije koja pospešuje imuni sistem da pobedi kancerogene ćelije. Dokle je stigao taj projekat i šta je njegova suština?

- Da, radi se o novoj imuno-terapiji, gde specifično ubacujemo RNA molekule u kancerogene ćelije. Ti RNA molekuli su sastavni deo virusa i onda ih naš imunski sistem prepozna kao virus i počinje tako specifično da napada kancerogene ćelije. Tu tehnologiju pripremamo za testiranje na ljudima. Eksperimenti na životinjama teku veoma pozitivno.

Opširniji tekst pročitajte u najnovijem broju Ekspresa, koji se od petka nalazi u prodaji na kioscima

© Zabranjeno je preuzimanje tekstova kao i njihovih delova. Neovlašćeno preuzimanje smatra se kršenjem autorskih prava.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
18.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve