Hronika
16.11.2021. 21:35
Tanjug

Uprava carina

Da li ste čuli za "mravlji šverc"? Nanosi štetu državi

Granični prelaz
Izvor: Shutterstock

Uprava carina upozorila je na takozvani mravlji šverc, koji u kontinuitetu nanosi štetu državnom budžetu.

"Carinici se suočavaju sa najrazličitijim pokušajima krijumčarenja, kako na granici tako i u unutrašnjosti zemlje, prilikom ''''dubinskih kontrola'''', a takvi slučajevi kolokvijalno se nazivaju ''mravljim švercom''. Ta pojava nije bezazlena, jer u kontinuitetu nanosi štetu državnom budžetu", navela je Uprava carina.

Predmet takvih zaplena najčešće su akcizna roba, tehnika, garderoba i obuća, pa su tako carinici 15. novembra na Gradini u kamionu novopazarskih tablica, pored prijavljene tekstilne robe iz Turske, pronašli i osam velikih džakova muške i ženske garderobe.

Vozač je rekao da je samoinicijativno, među prijavljenu robu smestio i ''nešto svoje robe'' - 700 jakni, mantila, trenerki, dukserica, džempera i pantalona ''Tommy Hilfiger'', ''Hugo Boš'', ''Paul&Shark'', ''Moncler'', ''Prada'', ''D&G''.

U dubinskoj kontroli, kod mesta Belonjin, na putu Prokuplje-Kuršumlija, zaustavljen je prepun ''''reno espejs''''. Carinarnici na terminalu Niš, u vozu našli 150 pari patika i cipela, za koju supružnici iz Prokuplja nisu mogli da pokažu nikakvu dokumentaciju, jer je nisu ni imali.

Na prelazu Vrška Čuka, carinici su u "opel insigniji", za čijim je volanom bio slovački državlanin (30), pronašli i zaplenili 24 mobinih ''iPhone 6S''.

Navodne pošiljke koje naši zemljaci iz inostranstva šalju rođacima i prijateljima u zemlji takođe često sadrže robu za prodaju.

Pregledom kombija nemačkih tablica, na Kelebiji, kojim su se dvojica državljana Srbije vraćala iz Nemačke otkriveno je da kriju akumulatore za automobile, kao i razne uređaje za negu kućnih ljubimaca, stolove za šišanje životinja, pribor za sterilizaciju, vetrogeneratore, pa čak i dva polovna endoskopa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šverc oružja iz kućnog pritvora
oružje, meci, pištolji

Pripadnik kavačkog klana

20.07.2021. 08:00

Šverc oružja iz kućnog pritvora

Slovenačka policija u istrazi pokrenutoj na identifikaciji i hapšenju pripadnika tamošnje ćelije kavačkog klana razotkrila je i jednog državljanina Srbije, koji je iz Beograda, i to iz kućnog pritvora, za ovaj klan organizovao šverc oružja po celoj Evropi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve