Hronika
23.09.2021. 13:00
Tanjug

Viši sud u Beogradu

Odloženo suđenje za prvu otmicu "zemunskog klana"

internet, zakon, sud
Izvor: Shutterstock

U Višem sudu u Beogradu je za 22. novembar odloženo suđenje dvojici bivših policajaca i dvojici pripadnika "zemunskog klana" koji se terete za otmicu Novaka Stevanovića (22) 1997. godine, koji je posle toga izvršio samoubistvo.

Do odlaganja je došlo zbog sprečenosti postupajućeg tužioca, koji danas u isto vreme ima suđenje u drugom pritvorskom predmetu.

Od četiri pozvana svedoka na suđenje je došao samo jedan, dok se nekadašnji pripadnik DB-a, kasnije šef u BIA Milorad Bracanović nije pojavio.

Na prethodnom suđenju u krajem maja ove godine prvi svedok saradnik Ljubiša Buha Čume izjavio je da strahuje za svoju bezbednost i da zato ne može da svedoči dok su u publici novinari, nakon čega je zamolio sud da isključi javnost sa suđenja jer je, kako kaže, ostao bez policijskog obezbeđenja.

Sud je nakon toga zatražio izveštaj MUP-a o Buhinoj bezbednosti, ali prema saznanjima Tanjuga izveštaj još nije dobio.

U ovom slučaju, koji je poznat i kao prva otmica "zemunskog klana" učestvovao i pokojni Dušan Spasojević, a sada se sudi za krivično delo razbojništvo dvojici bivših policajaca i dvojici pripadnika "zemunskog klana".

Optuženi su policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Ðajić, kao i nekadašnji pripadnici "zemunskog klana" Nikola Bajić i Goran Ristić.

Prema optužnici, trojica optuženih su Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja.

Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka.

Pored optuženih i pokojnog šefa "zemunskog klana", u ovom krivičnom delu navodno je učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana", takođe pokojni Zoran Vukojević.

Optuženi Ðajić je bio Vukojevićev kum.

Stevaniću su prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima.

Potom su ga ubacili u "golf 2", za čijim je volanom bio optuženi Ristić i potom ga predali vođi klana - Spasojeviću, kako bi mu rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Ova prva "otmica" klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, rešena pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao događaje.

Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve