Hronika
24.04.2021. 13:13
Tamara Marković Subota

Bos traži bis

Šarićev poslednji adut

Darko Šarić vizual
Izvor: Ekspres

Advokati pljevaljskog narko-bosa podneli su zahtev za zaštitu zakonitosti u slučaju presude kojom je Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog međunarodnog šverca kokaina

Kako za „Ekspres“ objašnjava nekadašnji sudija Specijalnog i Vrhovnog kasacionog suda, a sada advokat Maja Kovačević Tomić, u slučajevima podnošenja zahteva za zaštitu zakonitosti Vrhovni kasacioni sud ima tri mogućnosti.

"Vrhovni kasacioni sud se ne bavi činjeničnim stanjem, već samo eventualnim povredama zakona. Shodno tome, Vrhovni kasacioni sud može da ukine presudu i da vrati predmet na ponovno suđenje, može da preinači presudu, a može i da konstatuje povredu zakonitosti a da potvrdi presudu", kaže Maja Kovačević Tomić, uz napomenu da odluka Vrhovnog kasacionog suda uvek mora da bude u korist, a ne na štetu okrivljenog.

Šarićevi advokati su Vrhovnom kasacionom sudu zahtev za zaštitu zakonitosti podneli u decembru prošle godine. U zahtevu advokati traže poni- štavanje presuda – i Specijalnog suda za organizovani kriminal i Apelacionog suda, kao i novo odlučivanje u postupku o švercu droge, ali pred drugim sudskim većima.

*
*

Akcija „Balkanski ratnik“ na razotkrivanju Šarićevog narko-klana počela je u oktobru 2009. godine zaplenom kokaina na jahti „Maui“ u Urugvaju. Sa ovom količinom, ali i još nekoliko zaplena širom Evrope, Šarić i njegov narko-klan optuženi su za šverc ukupno 5,7 tona kokaina, kao i pranje 20 miliona evra zarađenih od krijumčarenja narkotika.

Naslovna strana Ekspresa
Izvor: Ekspres

Prvom prvostepenom presudom za šverc kokaina Veće sudija Specijalnog suda je Šarića osudilo na 20 godina zatvora, ali je Apelacioni sud ovu presudu oborio zbog nejasno napisane optužnice i naložio  novo suđenje. U ponovljenom postupku, Šarić je u decembru 2018. osuđen na 15 godina zatvora i ovu presudu je u novembru prošle godine potvrdio Apelacioni sud, čime je ona po- stala pravosnažna.

*
*

Članovi Šarićeve grupe često su menjali mobilne telefone i brojeve, kako bi izbegli da im policija i obaveštajne agencije presretnu pozive, ali je mnoštvo njihovih razgovora vođenih tokom 2008. i 2009. godine snimljeno i iskorišćeno kao dokaz na sudu.

Takođe, pretresom stanova i kuća osumnjičenih policija je, između ostalog, pronašla šifarnike, spiskove sa nadimcima članova grupe, ali i papire na kojima su beleženi prihodi i rashodi organizacije. Prema navodima tužilaštva, šifarnici su razotkrili način na koji je grupa prikriveno komuni- cirala. Ipak, najveći doprinos optužnici dali su svedoci saradnici. Ovaj status dobili su Draško Vuković, Radan Adamović i Nebojša Joksović. Neki od njih, međutim, u periodu kada je švercovan kokain, nisu znali za ulogu Darka Šarića.

*
*

Opširnije čitajte u štampanom izdanju "Ekspresa" koji je od 23.4.2021. na svim kioscima...

Naslovna strana Ekspresa
Izvor: Ekspres
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
12.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve