Hronika
20.09.2022. 11:54
Rade Jerinić

Turska

Smrt u kavačkom gnezdu

Pištolj, ubistvo, ubica
Izvor: Shutterstock

Turska, a posebno Istanbul, prema informacijama crnogorske policije, već duže od dve godine važe za jedno od najvažnijih i najsigurnijih uporišta kavačkog klana. Stoga crnogorsku policiju i ne čudi što su upravo u prestonici Turske pripadnici ili saradnici ovog klana uspeli da lociraju i ubiju vođu suprotstavljenog škaljarskog klana.

Pitanje je samo zašto je Vukotić, kome je informacija o tome koliko su "kavači" jaki u Turskoj poznata, uopšte odlučio da se tamo krije.

Izvor "Ekspresa" iz crnogorske policije kaže da je Turska poslednje dve godine možda i najjača baza "kavača".

"Kavački klan je uspeo da pronađe veoma jake saradnike u turskom podzemlju i da sa njima započne ozbiljnu saradnju. Njima je tako Turska postala sigurno utočište za skrivanje od poternica, ali i baza za kriminalne i legalne poslove usmerene ka pranju novca zarađenog od šverca i prodaje kokaina. Kada je u pitanju ubistvo Vukotića, najvažnija je logistika koju u turskom podzemlju ima kavački klan i koja je očigledno bila presudna. Zahvaljujući logistici su i uspeli da lociraju Vukotića", kaže izvor "Ekspresa".
 

On navodi i da je crnogorska policija u poslednje dve godine od kako su se pojavile informacije o saradnji kavačkog klana i turskog podzemlja pokušavala da uspostavi ozbiljniju saradnju, ali su turske vlasti bile uzdržane u komunikaciji.

"Tek sa ubistvom Jovana Vukotića turska policija je pokazala više nego ozbiljnu zainteresovanost za saradnju. Zainteresovani su za svaku informaciju koja bi mogla da dovede do izvršioca, ali i do toga da se utvrde saradnici ’kavača’ u narkobiznisu i svim ostalim poslovima", navodi naš izvor.

On kaže i da se, prema njihovim informacijama, nekoliko pripadnika kavačkog klana trenutno krije od poternica u Turskoj, ali tamo vode i ozbiljne biznise.

"Sa saradnicima koje tamo imaju su i uspeli da dođu do Vukotića, ali i da se sakriju od policije posle izvršenog zločina. Ni da ga nađu, ni da uspešno pobegnu nisu mogli sami, samo uz ozbiljnu logistiku, i na to jasno ukazuje izvršenje zločina", objašnjava naš izvor, navodeći da za sada nema nijedne relevantne informacije o identitetu dvojice napadača, koji su u četvrtak 8. septembra na motociklu prišli Vukotiću, nakon čega je jedan u njega ispalio pet hitaca.

Vozač sakrio dva telefona

Istraga ubistva Vukotića u rukama je turske policije. Glavni svedok zločina je Vukotićeva nevenčana supruga Maša M., koja je u drugom stanju i koja je sa njihovom dvogodišnjom ćerkom bila sa njim u momentu zločina. Pretpostavlja se i da je Maša, koja je od bekstva supruga uglavnom bila u Srbiji bila i glavna meta praćenja u lociranju Vukotića. U Tursku je navodno otišla pod izgovorom da ide na letovanje, ali je očigledno bila praćena. Drugi svedok je vozač automobila u kome se Vukotić nalazio kada je na njega pucano.

Turski mediji preneli su njihove izjave koje su dali policijskim inspektorima.

Maša je navodno ispričala da su ona i Vukotić sa detetom živeli u naselju Atakoj koje važi za elitno. Tog dana krenuli su u tržni centar u šoping u Šišli koji je udaljen oko pola sata vožnje od mesta gde stanuju.

"Krenuli smo u tržni centar ’Zorlu’. Seli smo u naš automobil, a potom je vozilu prišao motocikl. Na njemu su bile dve osobe, dvojica muškaraca. Ovaj što je sedeo pozadi je pucao“, objavili su njenu izjavu turskoj policiji.

Izjava drugog svedoka daje povode policiji za ozbiljne sumnje. Naime, kako su objavili turski mediji, reč je o muškarcu sa inicijalima E. K. čije državljanstvo nije saopšteno i koji je navodno posle zločina sakrio dva mobilna telefona.

Vozač je policiji najpre rekao da ljude koje je vozio ne poznaje i da ih je tog popodneva samo vozio do tržnog centra.

"Ljudi su mi rekli da idu u ’Zorlu’ centar. Dok sam se vozio oko Mečičije, dve osobe su pucale u vozilo sa motocikla, čiju tablicu nisam video. Video sam samo muškarca koji je bio pored mene i koji mi je prethodno rekao da se zove Nikola. Vikao je od bola, bio je pogođen. U tom trenutku sam u šoku zaustavio vozilo. Kasnije je osobu na koju je pucano odvezla hitna pomoć koja je došla na lice mesta. Odvezli su i suprugu i dete", navodno je rekao E. K. koji je zbog zadobijenih ogrebotina posle pucnjave prebačen u bolnicu.

Njegovu izjavu su, međutim, pod sumnju dovele izjave ostalih očevidaca pucnjave, koji su policijskim inspektorima rekli da je vozač posle napada odšetao do ograde pored puta i tamo se zadržao neko vreme. Policija je otišla na mesto koje su pokazali, detaljno pretražila okolinu i pronašla dva mobilna telefona skrivena unutar gvozdene ograde, objavili su turski portali navodeći da su forenzičari uzeli telefone i da su oni sada na veštačenju.

Turska policija, kako tvrde tamošnji mediji, navodno sumnja da su to Vukotićevi telefoni, što bi automatski njega i vozača dovelo u vezu. U crnogorskoj policiji, međutim, kažu da je moguće i da su u pitanju telefoni vozača, koji bi po toj teoriji bio mogući saradnik napadača. U prilog toj teoriji ide i činjenica da je Vukotić ubijen na suvozačkom mestu, a da je napadač koji je pucao bio veoma precizan i da nijedan hitac nije pogodio vozača pored njega.

Ubistvo naručeno iz Španije

Najinteresantnija informacija koju su objavili turski mediji jeste da je tamošnjoj policiji jasno da iza ubistva stoji Radoje Zvicer, vođa suprotstavljenog kavačkog klana, ali da je organizator likvidacije misteriozni Beograđanin koji se već duže vreme krije u Španiji.

Turski mediji navode da je reč o čoveku o kome policije imaju vrlo malo informacija. Navodno nije im poznat njegov identitet, pa čak ni kako izgleda. Informacije koje policija ima, bar kako prenose tamošnji mediji, za sada su samo da je reč o muškarcu iz Beograda, koji je trenutno u bekstvu u Španiji.

Informacija o misterioznom Beograđaninu, međutim, deluje samo kao policijska taktika, budući da i crnogorska kao i srpska policija već gotovo dve decenije imaju podatke o svim odbeglim kriminalcima koji su utočište pronašli na Pirinejima. Zahvaljujući saradnji sa španskom policijom, tamo su svojevremeno locirani odbegli pripadnici nasleđenog zemunskog klana, sa Lukom Bojovićem na čelu, koji tamo i služi zatvorsku kaznu, a koji je poznat kao najbliži i najjači saradnik škaljarskog klana. U međuvremenu, Španija je postala ozbiljna baza škaljarskog klana, a njihove ćelije koje su se bavile švercom kokaina, ali i laboratorijskom proizvodnjom skanka razbijene su u nekoliko akcija tamošnje policije.

Na Španiju, međutim, nisu ostali imuni ni "kavači“, što oni koji su tamo otišli kako bi napali odbegle "škaljare“ i njihove saradnike, kao što je bila pucnjava na Nebojšu Stojkovića Stojketa, vođu rakovičkog klana, 2017. u Barseloni, do onih koji su posle izvršenih ubistava odlazili u Španiju po isplatu, a zatim misteriozno nestajali.

U svakom slučaju, škaljarski klan ostao je bez svog apsolutnog vođe, kako je Vukotić nazvan u poslednjem izveštaju crnogorske policije o organizovanom kriminalu. Vukotić je, posle Milića Minje Šakovića i Gorana Vlaovića, od letos treća, ali i najznačajnija žrtva iz redova škaljarskog klana.

Pitanje koje se posle njegovog ubistva postavlja jeste ko je u ratu "škaljara“ i "kavača“, sledeća meta.

 

Uzaludni saveti
 
Izvor "Ekspresa“ iz crnogorske policije kaže i da su u nekoliko navrata savetovali pripadnike škaljarskog i kavačkog klana da ne koriste zakonske mogućnosti da što pre izađu iz pritvora.
 
"Minji Šakoviću smo, dok je bio u istražnom pritvoru, jasno rekli da postoje informacije da će biti ubijen ukoliko izađe na slobodu. Njima je, međutim, draže da popiju kafu u bašti nekog restorana, pa makar i izgubili glavu“, kaže naš sagovornik.
 

 

Kandidati za novog vođu
 
U Proceni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA 2021) iz marta ove godine, crnogorska policija je kao saradnike "škaljara“ označila sedam grupa i podgrupa, koje deluju iz Podgorice, Zete, sa Cetinja, iz Berana, Herceg Novog i Nikšića.
 
A najozbiljniji kandidati za novog vođu celokupnog škaljarskog klana za sada su najbliži saradnici ubijenog Jovana Vukotića: Barani – Saša Boreta, Jovo Đurović i Milan Vujović, Cetinjani – Miloš Đuričković i Vladan Radoman, kao i Beograđani – Luka Bojović, Filip Korać i Miloš Nilović Runjo.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Visoki funkcioneri MUP-a RS uhapšeni zbog "škaljarskog" narko klana
hapšenje, lisice

Lubura i Roguljić

11.08.2022. 13:17

Visoki funkcioneri MUP-a RS uhapšeni zbog "škaljarskog" narko klana

Visoki funkcioner MUP-a Republike Srpske Nedeljko Lubura i Bojan Roguljić, sin banjalučkog biznismena Slavka Roguljića, uhapšeni su zbog organizovanog kriminala, saopštio je MUP RS.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve