Hronika
21.11.2021. 06:05
Ekipa Hronike

Ubistvo porodice Đokić

Taktika Džonićeve odbrane – neuračunljivost

Ludnica
Izvor: Shutterstock

Goran Džonić (59), osumnjičeni za brutalno ubistvo brata od tetke Gorana Đokića (57), njegove supruge Gordane (56) i ćerke Lidije (26), pokušava da neuobičajenim ponašanjem, odnosno neuračunljivošću, napravi odstupnicu od optužbi, a naruku mu ide i to što je prevremeno penzionisan upravo na osnovu nalaza psihijatra.

Za ubistvo tročlane porodice Đokić iz Aleksinca osumnjičeni Džonić, koji je uhapšen dvadeset dana posle zločina, u prvom iskazu optužio je svoje komšije iz sela Moravac – braću Kostadina i Aleksandra Miloševića, poznate u selu kao braća Jojke, ali je pod sumnju stavio i svoje sinove Stefana i Milana Džonića. Sva četvorica za noć ubistva 26. septembra imaju alibije, ali je upravo Džonićevo upiranje u njih, kako smatraju učesnici istrage, deo njegove taktike da bi neuračunljivošću izbegao zatvor.

Meštani Moravca, međutim, tvrde da Džonić nije "lud“.

"Svi u selu znaju da je Džonić prevremeno penzionisan na osnovu nalaza psihijatra, ali svi koji ga znaju kažu da psihički nije oboleo i da je verovatno manipulacijom, kojoj je sklon, uspeo i to da ’završi’. Sad se očigledno priprema na činjenicu da nalaz psihijatra okrene u svoju korist jer, ako se istragom i zvanično utvrdi da braća Jojke, koji negiraju bilo kakvu umešanost i imaju alibi za noć zločina, on će ostati jedini osumnjičeni za krivično delo teškog ubistva za koje je zaprećena doživotna robija. Zato priprema teren za neuračunljivost jer po zakonu ako neko nije bio sposoban da shvati značaj svojih dela i da upravlja postupcima ne može biti osuđen na zatvor već na lečenje u psihijatrijskoj ustanovi“, kažu izvori upućeni u detalje istrage.

Džonićevo ponašanje bilo je neuobičajeno od početka istrage, ali posebno na poslednjem saslušanju, kada se smejao na pitanja o ubistvu Đokića, a potom plakao, pričao normalno, pa vikao.

"Kaže: ’Ima Boga, išao sam na Hilandar sto puta.’ A onda se na pomen čina ubistva brata i njegove porodice smejao. Čas se smejao, čas plakao, pa pričao normalno, pa opet vikao. Čim nije bio siguran u neki odgovor, odmah je savijao glavu, glumio da je nemoćan da počini ovakav zločin. Kad god nije znao šta će, izgovarao je: ’Sad bih glavom udario da se ubijem.’ Teatralno se ponašao sve vreme. U jednom momentu setio se sinova pa je rekao: ’Evo, slobodno ih pustite’, pa je onda zaplakao“, kažu izvori iz istrage.

Iako za sada nije izvršeno njegovo psihijatrijsko veštačenje, upućeni u istragu smatraju da bi Džonić na sudu teško mogao da zaigra na kartu neuračunljivosti jer je jasno da je sve radnje za koje se sumnjiči preduzimao vrlo smisleno i planirano.

Đokići su nestali 26. septembra, njihova spaljena tela pronađena su 2. oktobra u ataru Moravca, a zapaljeni "pasat“ istog dana u okolini Tešice. Na dan nestanka Đokića, Džonić je snimljen kako u Žitkovcu na pumpi kupuje benzin. Istog dana komšija ga je dovezao iz Tešice, nedaleko od mesta gde je potom nađen zapaljen "pasat“, jer je bio, kako se sumnja, da sakrije skuter kojim će se vratiti iste noći. Skuter su u Tešici te noći snimile kamere oko četiri sata, a dva sata ranije tim putem je prošao "pasat“ Đokića, koji je on, kako se sumnja, dovezao da bi ga zapalio. Osim toga, kod seoskog metalostrugara nekoliko meseci pre ubistva napravio je prigušivač za pištolj. Sve radnje koje je preduzimao bile su isplanirane i smislene, što psihički obolela osoba ne može da uradi.

Džonićevu odbranu na saslušanjima kod tužioca prošle nedelje počeli su da ruše i svedoci. Petorica kolega njegovog sina Stefana iz Vojske Srbije izjavilo je da je on kobne noći kada se desio zločin bio na radnom mestu u Kopnenoj zoni bezbednosti. I kolege vatrogasci su za Džonićevog drugog sina Milana izjavili da je i on bio na svom poslu. Troje svedoka potvrdilo je alibije braći Jojki, koje sa zločinom povezuje samo Džonićeva izjava. Branilac braće Milošević kao potvrdu alibija svojih klijenata zatražio je da se od "Puteva Srbije“ uzmu snimci sa naplatnih rampi u Nišu i Aleksincu da bi se dodatno potvrdio alibi jednog od braće, dok je drugi bio kod kuće u vreme ubistva, o čemu takođe postoje snimci na video-nadzoru. I na prepoznavanju u policiji Džonić nije prepoznao Kostadina Miloševića, iako je u prvoj izjavi tvrdio da je sa njim bio u kontaktu i da je on glavni izvršilac ubistva. Njegovog brata Aleksandra je prepoznao, ali je pogrešno opisao radnje koje je on navodno preduzimao, dok trećeg muškarca, kog je takođe prozvao u izjavi, nije prepoznao na fotografijama.

Tako svi do sada nađeni tragovi direktno sa zločinom povezuju jedino Gorana Džonića. Njegov DNK trag nađen je na novcu koji je ukrao od Đokića i na vreći u kojoj je novac bio sakriven, a koju je policija iskopala iz voćnjaka njegovog sina. Pištolj, za koji je balističkim veštačenjem utvrđeno da je iz njega ubijena porodica Đokić, nađen je u kući Džonićeve žene Suzane u Aleksincu gde je bio sakriven u ventilacionom otvoru.

 

SNIMCI TUŽILAŠTVA KAO DOKAZ ZLOČINA

Tužilaštvo protiv Gorana Džonića ima najmanje četiri snimka koji osumnjičenog nedvosmisleno povezuju sa zločinom u Moravcu kod Aleksinca.

1. Nadzor s kuće braće Milošević

Branilac braće Milošević tvrdi da tužilaštvo već ima čvrste dokaze, odnosno snimke kamera porodične kuće braće Milošević u Moravcu, koji u potpunosti pobijaju Džonićeve navode da je Kostadin nalogodavac ubistva Đokića.

"Još na početku istrage policija je uzela video-materijale nadzornih kamera s kuće i imanja porodice Milošević, koje ne pokrivaju samo ulaz i dvorišni deo, nego i glavni put kroz selo, kao i sporedni. Kuća im je na raskrsnici i kamere imaju veliki opseg snimanja. Kostadin je bio s porodicom u noći ubistva, što svi članovi porodice potvrđuju, a da je odlazio bilo gde, u ma koje vreme, kamere bi to zabeležile“, izričit je advokat braće Milošević.

2. Automobil snimljen u Tešici

Ðokićev automobil je u noći zločina oko dva sata posle ponoći snimljen u Tešici, kada ga je, kako se sumnja, Džonić, nakon ubistva Gorana, Gordane i Lidije, dovezao do lokacije gde ga je zatim zapalio, a jedna od kamera snimila je dva časa kasnije njegov žuti skuter kojim se vratio prema Moravcu. Taj skuter je, nakon hapšenja, pronađen na njegovom imanju i policija ga je zaplenila zbog veštačenja.

3. Žuti skuter na kameri

Džonić je 26. oktobra u 14.40 uhvaćen kamerom na žutom skuteru, što potpuno odgovara prikupljenim dokazima u istrazi, prema kojima je ubica dvotočkaš sakrio u šiblju u Tešici kod mosta na Južnoj Moravi, gde je kasnije, nakon brutalnog ubistva, zapaljen Ðokićev automobil, a Džonić motorom pobegao s mesta zločina.

"Mislim da samo mi u selu imamo žuti skuter, pripada mom sinu Milanu, ali ga ja vozim često. Nisam siguran da sam ja osoba koja ga vozi na tim slikama“, branio se nemušto Džonić kada su mu na saslušaju kod tužioca predočene fotografije.

Prisutni advokati i istražitelji, s druge strane, tvrde da nema sumnje da je na prikazanim fotografijama bivši vatrogasac, sada osnovano osumnjičen za ubistvo porodice daljeg brata od strica.

4. Aleksandar na auto-putu u vreme zločina

Snimci bi trebalo da sruše i ključnu stvar iz Džonićeve odbrane, u kojoj tvrdi da ga je Kostadin Milošević primorao da učestvuje u trostrukom ubistvu, a da je njegov brat Aleksandar bio njihov saučesnik. Branilac braće Milošević, koje u selu zovu Jojke, Mladen Magdelinić kaže da je zameniku tužioca, kome je poveren slučaj, predložio i nove dokaze, odnosno da se pribave snimci kamera na auto-putu Niš–Aleksinac.

"Zatražio sam da ’Putevi Srbije’ daju snimke s naplatnih stanica za veče ubistva jer je Aleksandar Milošević bio na auto-putu u to vreme. Njega je kamera verovatno snimila kod isključenja za Aleksinac. Aleksandar je oko 23.30 kritične noći krenuo iz Niša po devojku u Aleksinac i s njom bio negde do pola tri. Snimci će dokazati da Džonić nije govorio istinu da su braća Milošević čekala porodicu Đokić kod pruge u to vreme“, izjavio je advokat Magdelinić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ubistvo Đokića: Svedoci su ključ istrage
Ubica, ubistvo, oružje

Mnogo nelogičnosti

07.11.2021. 07:05

Ubistvo Đokića: Svedoci su ključ istrage

Zamršeno klupko ubistva tročlane porodice Đokić u Moravcu kod Aleksinca počelo je da se odmotava u ponedeljak kada je tužilac u ovom slučaju započeo saslušanje svedoka i razmatranje do sada prikupljenih forenzičkih dokaza, koji do sada ukazuju na krivicu samo prvoosumnjičenog Gorana Džonića (59).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve