Hronika
26.05.2021. 16:19
Tanjug

Zatvor za Titovog unuka

Teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja

Tito
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na osam meseci zatvora Edvarda Broza (70), jednog od unuka nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, zbog izazivanja saobraćajne nesreće 1992. godine u Zemunu.

U toj nesreći poginuo je G.P. koji je bio sa Brozom u kolima, dok su Ž.P. i E.B. zabodili teške telesne povrede. Broz je u trenutku nesreće imao 2.05 promila alkohola u krvi.

On nije dostupan pravosudnim organima Srbije jer je u bekstvu od 2008. godine.

Ovom presudom odbijene su kao neosnovane sve žalbe i potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu od 26. novembra 2020. godine.

Broz je osuđen zbog krivičnog dela - teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Njemu je takođe izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom B kategorije od šest meseci, a oštećeni su radi ostvarivanja svojih imovinsko-pravnih zahteva upućeni na parnicu.

Prema presudi, on je 20. avgusta 1992. godine, vozio pod dejstvom alkohola od 2,05 promila u krvi, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa. Krećući se Ugrinovačkom ulicom neprilagođenom brzinom od 110 kilometara na čas, počeo je da pretiče vozilo kojim je upravljala T.K. i autobus GSP, a da se prethodno nije uverio da time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smera i da je preticanje bezbedno.

Prešavši u traku namenjenu za vozila iz suprotnog smera, on je prednjim levim delom svog vozila udario u vozilo iz suprotnog semra u predelu levog prednjeg točka kojim je upravljao B.S, nakon čega se odbio udesno i nastavio kretanje, a zatim udario u električni stub.

"Usled toga je suvozač u njegovom vozilu sada pokojni G.P. zadobio teške telesne povrede od kojih je usled iskrvavljenja odmah nastupila smrt, a oštećeni Ž.P. i E.B. teške telesne povrede", navodi se u presudi.

Brozu i prvostepena presuda izrečena u odsustvu jer je u bekstvu od 2008. godine i navodno živi u Zagrebu. On je odmah posle udesa pobegao u Hrvatsku, ali je 16 godina kasnije uhapšen 21. januara 2008. na granicnom prelazu Batrovci, kad je pokušao da uđe u Srbiju. Posle tri dana pritvaranja pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzet pasoš i naloženo da se na 15 dana javlja policiji.

Krajem marta 2008. godine, on se pojavio na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu i izneo odbranu, izazivši kajanje za smrt prijatelja, ali je ponovo pobegao.

Tačnije, nije se pojavio na rocištima u maju, junu i septembru 2008, pa sud u oktobru te godine za njim raspisao međunarodnu poternicu.

Ovaj predmet je bio u prekidu u Višem sudu u Beogradu, ali je početkom prošle godine počelo suđenje u njegovom odsustvu, koje je okončano pomenutom presudom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Druže Tito, mi ti se kunemo....
Tito

U ime socijalizma

25.05.2021. 15:53

Druže Tito, mi ti se kunemo....

Josip Broz Tito rođen je 7. maja, ali nekadašnja Jugoslavija slavila ga je 25. maja i to zato što je on tako odlučio. Današnji dan je zvanično bio „Dan mladosti“, koji je prerastao u državni praznik u čijoj proslavi su učestvovali svi, na ovaj ili onaj način. Najbolji omladinci bili su naravno učesnici sleta, a najbolji od najboljih nosili su „Štafetu mladosti“.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
07.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve