Hronika
19.09.2021. 09:18
Tamara Marković Subota

Ubistvo Miloša Mileusnića

Ubica sa Twittera: Ne treba mi žalba

Nedeljko Đurović
Izvor: Facebook

Nedeljko Đurović (31) osuđen je prošle nedelje na 30 godina zatvora zbog ubistva studenta iz Čačka Miloša Mileusnića (24) u januaru 2019. ispred zgrade u Ulici Dimitrija Tucovića u Beogradu.

Osuđeni Đurović je mirno saslušao presudu, a na kraju je pitao da li može nešto da kaže, na šta mu je sudija Nataša Albijanić rekla da ne može. Đurovića su zatim dvojica stražara izvela iz sudnice Višeg suda. Dok se približavao vratima, dobacio je: „Ne treba mi žalba“, na šta ga je sudija Albijanić poučila da po zakonu na nju ima pravo.

Đurović je 27. januara 2019. posle noći provedene za računarom, na društvenim mrežama, uzeo kuhinjski nož i izašao na ulicu da ubije bilo koga. Igrom nesrećne sudbine, na Đurovića je naleteo Mileusnić, koji je tog jutra krenuo kod devojke. U mahnitom napadu, Đurović je sa nožem u ruci napao Mileusnića, koga nikad ranije nije video, i izbo ga. Kako su opisali svedoci užasa, Mileusnić je molio Đurovića da ga poštedi, a potom je sebe bodrio da izdrži dok ne stigne pomoć... Nažalost, ubrzo je podlegao stravičnim povredama.

„Dokazi izvedeni tokom glavnog pretresa čine nespornim da je Nedeljko Đurović izvršio krivično delo, ubio Miloša Mileusnića“, izjavio je u završnim rečima zamenik tužioca Lazar Lazović i podsetio da to dokazuju biološki tragovi, snimci nadzornih kamera, ali i iskazi svedoka. On je podsetio i da su očevici zločina pred sudom ispričali da su čuli kako Mileusnić moli za život i ubici se obraća rečima: „Nemoj, molim te!“

Tužilac je rekao da se napad dogodio na podmukao način, iz zasede.

„Napad se, nesporno je, dogodio na podmukao način, iz zasede, kad žrtva nije očekivala i nije mogla da se brani. Ubica i žrtva se nikad nisu sreli, nisu se poznavali. Utvrđeno je da je osumnjičeni toga jutra rešio da izađe na ulicu i nekome oduzme život. Kad je krenuo uz ulicu, nije znao koga će da napadne. Podsetiću da među nama i dalje ima onih koji su spremni da ubiju i da svakome od nas to može da se desi ako nam se u rano jutro putevi ukrste s takvom osobom“, naveo je tužilac u završnoj reči, podsećajući da je Đurović studenta koji je u zimsko jutro krenuo kod devojke izabrao nasumice.
 

Tužilac Lazović je tada zatražio od suda da se Đurović proglasi krivim za teško ubistvo i osudi na 40 godina zatvora.

Ubica, ubistvo, krv, nož
Izvor: Shutterstock

Kako je tada izjavio, ništa manje ne očekuje ni otac ubijenog Miloša, Goran Mileusnić.

Zato je u utorak bio razočaran izrečenom presudom od 30 godina zatvora.

„Nijedna sudska odluka ne može da vrati mog sina... 30 godina je dobio... Moglo je da bude i 40...“, rekao je Goran nakon izricanja presude, navodeći da nije razočaran samo presudom...

„Razočaran sam ne samo presudom, nego i time što ostatak života moram da provodim bez svog deteta... Ali zadovoljan sam što je zločinac sklonjen sa ulice“, rekao je on.
 

Kako je istakao, on je „siguran da bi Đurović ovo delo ponovio“.

„To je osoba bez empatije, njegov psihološki profil je takav. Evo, on je u sudnici čačkao prste opušteno, kao da ništa nije bilo“, rekao je Goran Mileusnić i dodao da pohvaljuje rad suda, posebno sudije Albijanić.
 

On je rekao i da u ovom trenutku ne zna da li će se žaliti na odluku suda, i da će o tome razgovarati sa advokatom.

„Suđenje je trajalo dugo, dve i po godine, i na svakom ročištu sam se osećao kao da mi ponovo ubijaju sina... Nadam se da mu Apelacioni sud neće spustiti kaznu... On bi u tom slučaju opet mogao da ubije nekoga. On nema šta da radi u životu, a sve ima. Sve je to sudija unela u obrazloženje presude“, rekao je otac ubijenog mladića.
 

Presudom od 30 godina zatvora razočarani su i Miloševi prijatelji koji su na dan presude došli ispred suda da porodici pruže podršku. Kažu da su očekivali kaznu od 40 godina.

Oni su se ispred Višeg suda pojavili obučeni u majice sa likom ubijenog Mileusnića i ispisanim dirljivim porukama: „Samo da si nasmejan, takvog te pamtim“ i „Život je lep, Partizan je večan“, s obzirom na to da je Mileusnić bio navijač tog fudbalskog kluba.

Đurović, koji je uhapšen ubrzo posle zločina, inače je od početka suđenja negirao da je on osoba koja je usmrtila Mileusnića. Nijednom nije pokazao kajanje zbog zločina koji je počinio.

Đurovićev branilac, advokat Jovan Stanojević, u završnoj odbrani je od suda zatražio da Đurovića oslobodi tvrdeći da je policija podmetnula dokaze protiv njegovog klijenta.

„Cela stvar je nameštaljka! Sumnjam, ali nemam dokaze, da mu je policija sve namestila jer je bio navijač Partizana, posle ovih predmeta u Specijalnom tužilaštvu sve mi je jasno“, rekao je Đurovićev advokat, aludirajući na postupak koji se u Specijalnom tužilaštvu vodi protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a koji se sumnjiče da su pod paravanom Partizanove navijačke grupe „Principi“ organizovali kriminalnu grupu.

 

MILOŠEVA TETKA: BIO JE DETE ZA PRIMER

Tetka pokojnog Mileusnića, Mirjana Mraković, koja je kao advokat zastupala i porodicu brutalno ubijenog mladića, opisala je ubijenog Miloša kao „predivno dete, koje se iskreno radovalo životu“.

„Odrastao je u porodici punoj ljubavi i razumevanja. Oduzeto mu je ono što najviše voli – život, i ne samo njemu, već i celoj njegovoj porodici, sestri, ocu i majci. Osumnjičeni nije pokazao kajanje, drsko se ponašao u sudnici. Koju god kaznu da mu sud izrekne, Miloša neće vratiti. Ni kriv ni dužan našao se na meti ubice, koju god kaznu sud da mu dosudi, biće to nagrada jer će on nastaviti da živi“, rekla je Mirjana Mraković.

 

MAJKA NEZADOVOLJNA

Izlaganje završnih reči u sudnici je prošlog meseca pratila i majka optuženog Đurovića, koja je negodovala kad je čula da tužilac za njenog sina traži maksimalnu kaznu po zakonu. S druge strane, u publici sudnice je sedeo i otac ubijenog Mileusnića i mirno pratio izlaganje završnih reči, čak i kad je optuženi za brutalno ubistvo ponovo izjavio da traži oslobađajuću presudu i da je u sudnici čuo mnogo nelogičnosti, „ali da zna da će on na kraju da bude kriv“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
05.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve